Кламер БГ - Новини: Рафаел Надал вдигна в Пекин 75-ия си трофей

Рафаел Надал вдигна в Пекин 75-ия си трофей

Спорт

|
Нед, 08 Окт 2017г. 18:23ч.
Рафаел Надал вдигна в Пекин 75-ия си трофей

Световният номер едно в мъжкия тенис Рафаер Надал победи безапелационно австралиеца Ник Кириос на финала в отвореното първенство в Пекин с 6:2 и 6:1 и спечели шестата си титла за тазгодишния сезон и 75-ата

в кариерата си. При жените французойката Каролин Гарсия надви сочената за фаворит румънка Симона Халеп с 6:4, 7:6 (3), която обаче не се натъжи особено от това, тъй като от понеделник става номер 1 в световната ранглиста.

Испанецът вдига за втори път трофея в Пекин след 2005 г. след като демонстрира перфектна форма и стил, отстранявайки по пътя си към финала последователно Лука Пуй, Карен Хачанов, Джон Иснър и на полуфинала българина Григор Димитров.

"През 2005 г. когато спечелих, дори нямах идея, че през 2017 г. още ще съм в световния тур и ще играя тенис. Това е една прекрасна година за мен, много емоционална и аз съм много щастлив от всичко, което ми се случва", каза Надал при награждаването. За съперника си Кириос испанецът припомни, че е бил победен от него в Синсинати преди месец и половина и му предрече голямо бъдеще и успехи.

Кириос за пръв път стига до финал в Пекин и това му беше втората битка за трофей през 2017 г. след загубената от Григор Димитров в Синсинати. 22-годишният австралиец от гръцки произход има три титли в кариерата си от 2016 г. - от Марсилия, Атланта и Токио.

Той изхаби много нерви по време на мача си с Надар и дори си позволи нецензурен език, което му коства наказание.

При жените Каролин Гарсия демонстрира повече стабилност на корта от Симона Халеп. След успеха си в Пекин и постигнатия седмица по-рано във Вухан, французойката става едва третата тенисистка, която печели т.нар. Азиатски дубъл. След титлата в Петик тя изкачва с пет места в световната ранглиста и става №10.

"Не се считам за загубила, защото от утре съм №1 в света и си тръгвам с отлично настроение. Трябва да поздравя Каролин, защото тя игра страхотен тенис, не аз загубих мача, а тя го спечели", заяви Халеп след мача.

Гарсия посочи, че последните две седмици са като сън, от който не иска да се буди.

"Трудно ми е да опиша последните две седмици, наистина беше страхотно да играя на тези два турнира и да ги спечеля. Само поздравления за Симона, тя заслужава да бъде №1 и аз се радвам, че победих именно нея. Винаги съм вярвала, че тежката работа се отплаща рано или късно на корта", каза шампионката.

mediapool.bg