Кламер БГ - Новини: "Уимбълдън": Победа за Виктория Томова, загуба заради контузия за Григор Димитров

"Уимбълдън": Победа за Виктория Томова, загуба заради контузия за Григор Димитров

Спорт

|
Вт, 28 Юни 2022г. 16:39ч.
"Уимбълдън": Победа за Виктория Томова, загуба заради контузия за Григор Димитров

Виктория Томова, Сн. ЕПА/БГНЕС

С победа и загуба започна българското участие на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Първата ракета на България при жените Виктория Томова се класира за втория кръг, а Григор Димитров отпадна, след като се контузи.

Томова елиминира участващата с "уайлд кард" Даря Савил (Австралия) със 7:5, 3:6, 7:5 след 2:40 часа игра и за втори път в кариерата си постигна победа в основната схема на турнир от Големия шлем, като първата отново беше на "Уимбълдън" през 2018 година.

Софиянката, 112-а в световната ранглиста, статрира мача с пробив, след което при 5:3 и при 5:4 пропусна общо четири сетбола. Тя все пак затвори частта, след като реализира втори брейк за 6:5. Томова дръпна с пробив за 2:1 и във втория сет, но Савил, 98-а в класацията на УТА, успя да реализира обрат.

В третата част българката водеше с 5:2, но позволи да бъде застигната. Тя все пак отново взе подаването на съперничката си в 12-ия гейм, за да триумфира.

Във втория кръг Томова ще срещне петата поставена в схемата на турнира и пета в света Мария Сакари (Гърция).

Двете са се срещали веднъж досега през 2016 година, когато българката побеждава с 4:6, 6:0, 6:4 на турнир в Сегед (Унгария).

Най-добрият български тенисист Григор Димитров приключи предсрочно участието си на Откритото първенство на Великобритания срещу Стив Джонсън (САЩ). Още в първия кръг Димитров трябваше да напусне корта заради травма в бедрото след 61 минути игра при 6:4, 2:5.

Хасковлията започна много силно и спечели първия сет за 37 минути, като той направи пробив за 4:3, а след това го затвърди с четири поредни аса, за да вземе подаването и да поведе с 5:3. По всичко изглеждаше, че българската звезда контролира мача. Но в началото на втората част той получи контузия в левия крак. Не му помогна и медицинският триминутен тайм-аут, който поиска. Димитров опита всичко, за да бъде конкурентен на корта, но имаше трудности за придвижването и при 2:5 трябваше да се откаже.

Така 31-годишният хасковлия, полуфиналист на "Уимбълдън" през 2014 година, отпадна на старта на турнира за трети път в последните си четири участия.

mediapool.bg