Кламер БГ - Новини: Баскетболистката Бритни Грайнър се призна за виновна за контрабанда на дрога в Русия

Баскетболистката Бритни Грайнър се призна за виновна за контрабанда на дрога в Русия

Спорт

|
Четв, 07 Юли 2022г. 19:35ч.
Баскетболистката Бритни Грайнър се призна за виновна за контрабанда на дрога в Русия

Грайнър на влизане в московския съд, сн. ЕПА/БГНЕС

Американската баскетболистка Бритни Грайнър се призна за виновна пред московски съд по обвинения в контрабанда на наркотици, но каза, че не е нарушила умишлено закона, предаде Ройтерс в четвъртък.

Семейството на Грайнър призова американския президент Джо Байдън да положи усилия за освобождаването й. Тя може да бъде осъдена на 10 години затвор в Русия.

"Бих искала да се призная за виновна, Ваша чест. Но не е имало умисъл. Не съм искала да нарушавам закона", каза Грайнър, говорейки на английски в съда. После думите й бяха преведени на руски.

"Бих искала да дам показания по-късно. Имам нужда от време да се подготвя", заяви баскетболистката.

Следващото съдебно заседание беше насрочено за 14 юли.

Грайнър беше задържана през февруари на московското летище "Шереметиево" с електронна цигара, съдържаща масло от канабис – вещество, което е незаконно в Русия.

Американски длъжностни лица и много спортисти призоваха за освобождаването й, като настояха, че тя е неправилно задържана.

Задържането на Грайнър също така породи опасения, че Москва може да използва баскетболистката, за да преговаря за освобождаването на руски гражданин, задържан в САЩ.

Руските власти казват, че няма основания задържането на Грайнър да се смята за незаконно и че делото срещу нея не е политическо въпреки обтегнатите отношения с Вашингтон заради войната в Украйна.

Като част от женския отбор на САЩ по баскетбол Грайнър е печелили Световното първенство в Турция през 2014 г., Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г., световното в Испания през 2018 и Олимпийските игри в Токио през 2020 г. До ареста й тя играеше за отбора УГМК от Екатеринбург.

mediapool.bg