Кламер БГ - Новини: Армията затъва все повече в кадрови колапс

Армията затъва все повече в кадрови колапс

Спорт

|
Ср, 07 Ноем 2018г. 16:32ч.
Армията затъва все повече в кадрови колапс

Кадрoвият колапс в армията все повече се задълбочава, въпреки повишаването на заплатите с 10%, и засега няма изгледи да бъде решен. Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов съобщи, че за изминалата година от предишния празник на СВ са успели да приемат около 100 човека по-малко, отколкото са напуснали.

Той коментира, че взето само по себе си това число не е голямо и определящо, но с годините проблемът се задълбочава.

Ген. Попов се надява, че "мерките, които се предприемат в Сухопътните войски от Министерството на отбраната, това, което прави министър Каракачанов за популяризиране на военната служба, заедно с очакваното увеличение на заплатите на военнослужещите ще доведат до по-успешни конкурси и следващата година да спре тенденцията за увеличаване на некомплекта".

В момента дори по официални данни над 5000 места в армията са незаети, като най-сериозен е недостигът на войници.

На последните конкурси не се явиха достатъчно кандидати. Армията се принуди дори да свали леко изискванията за прием, но въпреки това проблемът засега няма решение.

Военният министър Красимир Каракачанов вече лансира ново 10-процентно увеличение на заплатите на военните, но освен ниските възнаграждения има и други проблеми, които отблъскват хората от професионалната военна служба.

Това са неясните критерии за израстване в йерархията, липсата на предвидимост, намаляващият авторитет в сектора и други.

Другият основен проблем пред Сухопътни войски е поддръжката на наличната бронетанкова, автомобилна, свързочна, инженерна техника.

"Имаме яснота какво трябва да направим, има и първи стъпки в тази посока и се надявам, че още в края на тази и началото на следващата година ще започнем да "изправяме на крака" неизправната техника", каза той.

В отговор на въпрос за основния модернизационен проект за нови бойни машини за Сухопътните войски генералът отново коментира, че проектът фокусира толкова внимание върху себе си, че извън вниманието остават много важни въпроси. Тази година е започнало оформянето на 12 други проекта, свързани с всички родове войски в СВ. По думите му те засягат инженерните, разузнавателните, артилерийските формирования, приборите за наблюдение във всички подразделения на СВ, логистичното осигуряване, храненето, става въпрос и за безпилотни летателни апарати, за радари за ПВО.

Твърдото намерение е следващата година те да са готови за финансиране, което ще покаже, че не са фокусирани единствено върху основният проект на СВ. Имаме предварителни разчети, не искам да влизам в подробности, посочи Попов, който очаква финансирането на тези проекти да бъде свързано с плановете за повишаване на средствата за отбрана до 2 процента от БВП към 2024 година. Той не очаква, че тези проекти ще бъдат финансирани и изпълнени за година, но е на мнение, че това може да стане в следващите 5-7 години. Предприети са стъпки за индивидуалната екипировка, което е един от начините да се мотивира личният състав, показвайки му, че нещата се развиват.

По отношение на проекта за новите бойни машини ген. Михаил Попов информира, че в момента се доизчистват детайли по искането за предоставяне на оферти, и прогнозира, че тези искания ще бъдат изпратени до края на месеца.

Имахме известно забавяне, но се оказа, че трябва да бъдат изчистени повече неща, отколкото предполагахме първоначално, каза Попов, цитиран от БТА.

"Тази година със сигурност няма да се стигне до подписване на договор", каза Попов и добави, че реалистичните очаквания за времето за предоставяне на оферти, за тяхната оценка и за процеса по договаряне са вероятно до май догодина. "Искрено се надявам през май да имаме подписан договор", коментира генералът.

В момента правителството подготвя трите най-големи проекта от модернизацията на армията – за бронирани машини, изтребители и кораби. Те са на обща стойност около 4 млрд. лева.

mediapool.bg