Кламер БГ - Новини: Спорната поръчка за почистването на Марица в Пловдив е спряна заради нарушения

Спорната поръчка за почистването на Марица в Пловдив е спряна заради нарушения

България

|
Пет, 28 Окт 2022г. 08:00ч.
Спорната поръчка за почистването на Марица в Пловдив е спряна заради нарушения

Спорната поръчка за почистването на Марица в Пловдив е спряна заради нарушения

Спорната поръчка, с която община Пловдив искаше да даде 1.25 млн. лева на компанията ПИМК за разчистването на река Марица в града, е спряна. Причината е, че процедурата без търг и конкурс не отговаря на законовите изисквания за конкуренция и за избор на икономически най-изгодна оферта. Тя е прекратена по искане на Агенцията за обществени поръчки.

Това става ясно от обявлението за отмяна на процедурата, публикувано в регистъра на агенцията.

Компанията ПИМК, която се занимава с транспорт и има строителни проекти в Пловдив, трябваше да получи 1.25 млн. лева без ДДС за разчистването на коритото на река Марица. Договорът щеше да бъде подписан без търг, а за целта кметът Здравко Димитров обяви частично бедствено положение в общината. В такава ситуация може да се заобиколи Законът за обществените поръчки, който не позволява договори за толкова големи суми да се възлагат на частни компании без конкурс.

Коритото на Марица не е почиствано от години, а растителността не е избуяла в последните месеци.

Преди година и половина община Пловдив се опита да приложи същата схема. Тогава сумата за разчистването на реката беше 5 млн. лева и отново договорът за работата трябваше да се възложи на консорциум, част от който беше ПИМК. Съветниците от "Демократична България" внесоха сигнал до Агенцията за обществените поръчки и процедурата беше спряна. През цялото това време общината така и не намери за нужно да обяви стандартна поръчка за разчистването на Марица, в която и други фирми да могат да участват.

И този път схемата беше атакувана от "Демократична България". Ден преди спирането на процедурата кметът Здравко Димитров обвини съветниците от формацията, че възпрепятстват разчистването на реката и така създават риск от наводнение в града. Това стана по време на сесията на общинския съвет, на която беше замразен за 45 дни друг спорен проект на общината – за пробива при Водната палата в града.

mediapool.bg