Кламер БГ - Новини: Радев ще покани ПП на консултации в понеделник

Радев ще покани ПП на консултации в понеделник

България

|
Пет, 28 Окт 2022г. 12:43ч.
Радев ще покани ПП на консултации в понеделник

Радев ще покани ПП на консултации в понеделник

Президентът Румен Радев обяви, че ще покани в понеделник "Продължаваме промяната" на консултации.

"Важно е да има ясно разбиране в самите политически партии, че е нужен диалог и то конструктивен. Нужни са компромиси и ясни цели в името на бъдещето на България", каза държавният глава пред журналисти в Тараклия и подчерта, че цикълът избори след избори не е най-доброто решение.

Сегашната процедура преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство тече значително по-бавно отколкото трите, които се проведоха миналата година. Досега са проведени консултации само с първата политическа сила - ГЕРБ.

По-рано тази седмица Радев обяви, че няма да бърза с връчването на първия проучвателен мандат, който трябва да бъде даден на ГЕРБ.Сега държавният глава обяви:

"Кога ще връча мандата, зависи и от хода на консултациите".

Според конституцията преди да започне процедурата по връчване на мандатите за съставяне на правителство, трябва да се проведат консултации с формациите в Народното събрание. Едва след тях държавният глава може да връчи първия мандат, който в случая ще бъде получен от първата политическа сила ГЕРБ. В основния закон обаче няма срок, в който това трябва да се случи. Сроковете започват да текат едва след връчването му. Тогава партията на Бойко Борисов ще има седем дни да върне мандата, независимо дали изпълнен или не. Ако той е неуспешен, Радев ще връчи втория мандат в срок от седмица след връщането на първия. ПП също ще имат седмица да го върнат. При третия ситуацията е малко по-различна - той трябва да бъде връчен в 7-дневен срок на избрана от държавния глава формация, която ще има пак толкова време, но за да излъчи кандидат за премиер. След това на практика няма срок за връщането на мандата.

mediapool.bg