Кламер БГ - Новини: Минал на червено, но се разследва телесна повреда. Как приключи делото за катастрофата с Рашидов

Минал на червено, но се разследва телесна повреда. Как приключи делото за катастрофата с Рашидов

България

|
Пет, 28 Окт 2022г. 08:17ч.
Минал на червено, но се разследва телесна повреда. Как приключи делото за катастрофата с Рашидов

Снимка: БГНЕС

Делото за катастрофата с участието на скулптора и настоящ председател на парламента Вежди Рашидов е било прекратено от прокуратурата, научи Mediapool. Инцидентът стана през май месец 2021 г. на оживеното кръстовище на столичните булеварди "България" и "Гоце Делчев". Тогава Рашидов, който е шофирал лекотоварен автомобил тип "баничарка", се блъска с друга кола. Той е настанен в "Пирогов" с черепно-мозъчна травма, с гръдна травма и разкъсна рана , но без опасност за живота, както съобщиха тогава от болницата.

Оттогава нито полицията, нито държавното обвинение са давали някаква информация за хода на делото. Разследването обаче е било образувано за телесна повреда, т.е. за нараняванията на самия Рашидов. След като е установено, че той е минал на червено през светофара, производството е прекратено.

Не е бил длъжен и не е могъл да предвиди

Веднага след катастрофата става ясно, че Рашидов е ударил колата на млада жена. Тя самата заявява пред бТВ, че той е минал на червено.

"Минавах тук на зелено, направо си карах. И господинът мина на червено, очевидно, и ме засече", казва тя.

След като Рашидов е приет в болница с гръдна и черепно-мозъчна травма, разследването за катастрофата е образувано за причиняване на телесна повреда. Това е практика в подобни случаи.

По информация на Mediapool преминаването на червен светофар от страна на Рашидов е било потвърдено и от записите на охранителните камери в района, и от свидетелски показания.

В крайна сметка делото е прекратено с аргумента, че онзи, който е причинил телесната повреда, нито е можел, нито е бил длъжен да предвиди, че такова нещо ще се случи. Тоест другият шофьор няма как да се счита за виновен, защото така или иначе е пресякъл кръстовището на зелено и това е доказано. Обвинения не са повдигани, а случаят се смята за приключен. Търсени са обаче доказателства кой е причинил телесната повреда, а не катастрофата.

Формулировката, използвана от прокуратурата за прекратяване на делото, отговаря на т.нар. "случайно деяние". В Наказателния кодекс то е описано като такова, при което "деецът не е бил длъжен или не е могъл да предвиди настъпването на общественоопасните последици".

От зелено към жълто

Вежди Рашидов не е говорил за инцидента. След катастрофата даде интервю за "Блиц", в което разказа своята версия за събитията:

"Управлявах лично една баничарка. Бях застанал на булеварда, когато светна зелено, а след бързо и жълт светофар. Веднага видях отсрещната страна, че два автомобила също тръгват на жълто и се движат срещу мен. Опитах се да избегна удара, но не успях. Последва сблъсък на автомобил в едно от моите колела и за се превъртях на два пъти по таван".

mediapool.bg