Кламер БГ - Новини: ГЕРБ оглави правната комисия в НС, спортната и земеделската пак останаха без шефове

ГЕРБ оглави правната комисия в НС, спортната и земеделската пак останаха без шефове

България

|
Пет, 28 Окт 2022г. 13:24ч.
ГЕРБ оглави правната комисия в НС, спортната и земеделската пак останаха без шефове

Снимка: БГНЕС

Народното събрание създаде последните две от общо 25 постоянни комисии - правната и тази по конституционни въпроси. За сметка на това дадените на "Продължаваме промяната" спортна и земеделска комисии отново останаха без председатели, а гласуването пак беше бойкотирано от ГЕРБ и ДПС.

Както се очакваше, комисията по правни въпроси ще се ръководи от ГЕРБ. Неин председател ще е депутатът Радомир Чолаков. Негови заместници ще са представители на ПП, ДПС, "Възраждане" и БСП.

Комисията по конституционни въпроси пък ще е под председателството на Атанас Славов от "Демократична България". Формацията ще има и втори представител в тази комисия – Христо Иванов.

В предишния парламент имаше обща комисия за конституционни и правни въпроси, която сега бе разделена на две. Именно това беше и причината те да бъдат гласувани по-късно - очакваше се решението за разделянето им да бъде обнародвано в "Държавен вестник", което стана в петък сутринта.

И докато създаването на правната и на конституционната комисии мина без проблеми, в петък за втори път парламентът не избра председатели на комисиите по младежта и спорта, по земеделие, както и по правата на човека.

По предварителна договорка те трябваше да бъдат дадени на представители на "Продължаваме промяната". В петък партията отново номинира същите депутати – бившия спортен министър Радостин Василев и зам.-министъра на земеделие в предишния кабинет Иван Христанов. И двете номинации не събраха достатъчно гласове. "За" Василев гласуваха единствено ПП, ДБ и БСП.

"В парламента трябва да се коват закони, а не интриги"

Преди ден от ПП заявиха, че по време на среща с ДПС от Движението им казали, че получили обаждане от президентството и от служебния спортен министър Весела Лечева срещу номинацията на Василев. И ДПС, и Лечева след това отрекоха да са се месили, а в петък и Радев коментира обвиненията: "Очаквам българският парламент да произвежда закони, а не евтини интриги".

"Напълно съгласен съм с президента, че в Народното събрание трябва да се коват закони, а не интриги", каза по-късно съпредседателят на ПП Асен Василев и призова служебният кабинет да внесе проектобюджет за следващата година.

Попитан дали има данни за тези обаждания, Василев отговори: "Трябва да питате г-н президента дали се е обаждал на някого. Нямам никаква представа за такива кухненски неща и това не е най-важното за българските граждани".

Сюжетът, доколкото знам, беше започнат с това, че изведнъж ДПС силно се заинтересува от комисията по спорт, добави той в отговор на въпрос.

Отхвърлената номинация на Христанов

И за номинацията на Христанов гласуването от четвъртък се повтори. Така за втори път той бе подкрепен само от "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Бившият коалиционен партньори БСП пак не подкрепи кандидатурата и единствено бившият министър на земеделието и настоящ депутат от партията Иван Иванов го подкрепи.

Още преди ден социалисти обясниха неофициално, че причината за неподкрепата са негови действия като зам.-министър, от които последствията за били носени от министъра – Иван Иванов от БСП, който обаче сега като депутат единствен от групата на БСП подкрепи номинацията на бившия си заместник.

Христанов бе сред основните действащи лица в един от най-големите скандали при предишното управление – контрола на граничния пункт "Капитан Андреево" и фирмата "Евролаб".

В парламентът вече са създаден всичките 25 постоянни комисии и депутатите могат да започнат да разглеждат и законопроекти.

mediapool.bg