Кламер БГ - Новини: Анти-НАТО настроения и около македонския клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград

Анти-НАТО настроения и около македонския клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград

България

|
Пет, 28 Окт 2022г. 14:31ч.
Анти-НАТО настроения и около македонския клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград

Сн. ЕПА/БГНЕС

И София, и Скопие осъдиха планираното за неделя откриване на македонски културен клуб с име "Никола Вапцаров" в Благоевград, което се очаква да генерира ново напрежение между двете страни.

Зад откриването на клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград стои Международното Македонско движение за защита на човешките права, от чийто сайт, става ясно, че е с подчертана антиамериканска, антиевропейска и антинатовска насоченост, съобщи местното издание "360 градуса".

Организацията е със седалище в Торонто, Канада, чийто председател е Бил Николов. Според организацията сегашното управление на Северна Македония е "режим".

Външният министър Буяр Османи каза, че няма да присъства на церемонията и потвърди, че клубът се финансира от фондация в Канада. На откриването обаче се очаква лидерът на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който е един от основните антибългарски гласове в Северна Македония, както и активисти на проруската"Левица".

От българското МВнР призоваха хората в Благоевград да реагират спокойно и да не се поддават на провокации.

Османи: Това не е пътят, по който искаме да вървим

Македонският външен министър коментира, че нито този клуб, нито българските, които бяха открити в Северна Македония през последните месеци, са от полза за македонската общност в България или за българската в Македония.

Клубът "Никола Вапцаров" се открива в явен отговор на българските клубове "Цар Борис III" в Охрид и "Иван Михайлов" в Битоля. Македонските власти обявиха имената им за "спорни" и македонският парламент форсира приемането на законодателни промени, според които те не могат да имат "спорни имена".

"Когато разбрах кой финансира клуба в Благоевград, ми бяха ясни и всички аспекти на откриването му. Това е фондация от Канада, която има собствен сайт и ако погледнете позициите им, ще видите, че те не са в посока на стратегическите интереси на държавата, не очаквам да бъде и във функция на интересите на отношенията между гражданите. Не казвам, че нямат право да отварят клубове, но не ми харесва тази тенденция за злоупотреба с общности от политически действащи лица. Това не е пътят, по който искаме да вървим. Нека не позволяваме на някой да открадне нашия дневен ред, заради политически или партийни или някакви други интереси", каза Османи на седмичната си пресконференция.

Османи отново осъди посегателството срещу българския клуб в Охрид и добави, че "трябва да се върнат нормалните добросъседски отношения, които са в духа на приятелството".

България се съгласи да отвори вратата на Северна Македония към ЕС, но под условия. Най-важното е българите да бъдат вкарани в македонската конституция, срещу което се обяви ВМРО-ДПМНЕ. Така не може да се събере изискваното двете трети мнозинство за промяна на основния закон.

София: Македонската опозиция иска да провокира напрежение

Българското външно министерство също излезе с позиция в петък.

"Очевиден е опитът на опозиционни македонски партии да провокират напрежение в София и в Скопие чрез отварянето на частен клуб с името на български поет", посочват от МВнР.

"Очевидно става дума за отклоняване на общественото внимание от борбата на българите за права в Северна Македония. Физическо лице, което се представя за част от несъществуваща неправителствена организация, е наело частно помещение от друго физическо лице. Семейството на Никола Вапцаров е възмутено от използването на името на поета в подобни провокации, не е дало разрешение и подчертава българското самоопределение на поета", посочи зам.-външният министър Костадин Коджабашев.

Кметът на Благоевград Илко Стоянов каза пред БТА, че клубът се разкрива върху частен имот и общината няма отношение.

До този момент не е имало напрежение в града, надявам се и занапред да няма и този клуб да не е повод и да не е с цел създаване на напрежение, посочи Илко Стоянов.

Той допълни, че Благоевград е в "чудесно взаимодействие с местните власти на Република Северна Македония (РСМ), защото това е нашето ниво - на местна власт". По думите му община Благоевград и общини от другата страна на границата работят по трансгранични проекти.

mediapool.bg