Кламер БГ - Новини: Според Вашингтон Русия готви претекст за нахлуване в Украйна, Москва отрича

Според Вашингтон Русия готви претекст за нахлуване в Украйна, Москва отрича

Свят

|
Пет, 04 Фев 2022г. 13:00ч.
Според Вашингтон Русия готви претекст за нахлуване в Украйна, Москва отрича

Нед Прайс

Според американския държавен департамент САЩ разполагат с информация, че Русия планира да разиграе изфабрикувани атаки от украинската армия или разузнаване като претекст за нахлуване в Украйна, и добави, че подобен възможен вариант включва и заснемане на пропаганден видеоклип, предаде Ройтерс.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс каза пред журналисти, че САЩ публикуват тази информация на разузнаването, за да разкрият степента на дестабилизиращите действия на Русия срещу Украйна и да разубедят Москва да продължава, по думите на говорителя, с тази опасна кампания.

САЩ разполагат с доказателства, че Москва планира да заснеме изфабрикувана украинска атака срещу Русия, която да използва като претекст за нахлуване в Украйна, каза пак днес говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от Франс прес.

"Смятаме, че Русия може да създаде много пропаганден видеоклип с много кървави сцени, който да показва трупове и актьори, играещи ролята на хора, оплакващи убитите си близки, както и изображения на населени места, разрушени от украинска или западна военна техника", каза на пресконференция Кърби.

Руският външен министър Сергей Лавров нарече "бълнуване" изявлението на Вашингтон, че Русия била подготвяла фалшиви видеа с нападение на украински военни срещу Донбас, за да ги използва като повод за нахлуване в Украйна, предаде ТАСС.

"Не мога да гадая защо западните ни колеги може да се учудват в съвременните условия. Те се учудват по повод и без повод, основно без повод, или по поводи, които сами си измислят", каза Лавров.

"Четох, гледах в интернет някакви изявления на Държавния департамент, че Русия уж готвела фейк видеа с атака на украински военнослужещи срещу Донбас. Подобни измишльотини са бълнуване, с всеки изминал ден те стават все повече и това е очевидно на всеки що-годе опитен политолог", каза руският министър на външните работи в интервю за вестник "Известия".

mediapool.bg