Кламер БГ - Новини: Дипломатически совалки заради кризата около Украйна

Дипломатически совалки заради кризата около Украйна

Свят

|
Пет, 04 Фев 2022г. 15:34ч.
Дипломатически совалки заради кризата около Украйна

Еманюел Макрон, Сн. ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц ще посети Москва и Киев, малко след като там ще бъде и френският президент Еманюел Макрон, предадоха световните агенции.

Макрон ще е на визита в Москва на 7 февруари, а на 8 февруари той ще бъде в Киев. По време на визитите Макрон ще се срещне с президента на Русия Владимир Путин и с украинския държавен глава Володимир Зеленски.

Снощи Макрон разговаря по телефона с двамата по отделно в опит да бъде разрешена кризата около Украйна.

След визитите на Макрон, Олаф Шолц ще бъде в Киев на 14 февруари и в Москва на 15 февруари. Той също ще има разговори в двете столици с лидерите на двете държави в опит за постигане на деескалация на напрежението.

Отделно от Шолц германската външна министърка Аналена Бербок ще бъде на 7 и 8 февруари в Украйна. Бербок ще разговаря със Зеленски и с украинския външен министър Дмитро Кулеба. Дипломат номер едно на Германия ще посети и така наречената линия на съприкосновение в Източна Украйна.

Шолц ще посети и САЩ в скоро време, предаде Ройтерс. Той ще има среща с американския президент Джо Байдън на 7 февруари и двамата ще обсъдят руско-украинската криза, Китай и въпроси, свързани с Г-7.

mediapool.bg