Кламер БГ - Новини: Пекин подкрепи Русия за Украйна, Москва изрази подкрепа за Тайван

Пекин подкрепи Русия за Украйна, Москва изрази подкрепа за Тайван

Свят

|
Пет, 04 Фев 2022г. 14:46ч.
Пекин подкрепи Русия за Украйна, Москва изрази подкрепа за Тайван

Путин и Си Цзинпин по време на днешната им среща в Пекин, Сн. ЕПА/БГНЕС

Русия и Китай с обща декларация от днес призоваха НАТО да спре да се разширява, а Москва заяви, че напълно подкрепя Пекин по въпроса с Тайван и се противопоставя на идеята за тайванска независимост под каквато и да било форма, предаде Ройтерс.

Декларацията, която съдържа сурови критики по отношение на Съединените щати, бе публикувана по време на посещението на руския президент Владимир Путин в Пекин по случай откриването на Зимните олимпийски игри.

Путин и китайският президент Си Цзинпин проведоха топъл и съдържателен разговор в Пекин и окачествиха отношенията между Китай и Русия като развито партньорство от специален характер, заяви Кремъл.

Путин съобщи за ново голямо газово споразумение с Китай, което е още един признак за задълбочаване на отношенията между Москва и Пекин на фона на белязаните им от напрежение отношения със Запада.

"Руската страна изразява отново подкрепата си за принципа "Един Китай", като потвърждава, че Тайван е неразделна част от Китай и се противопоставя на всякаква форма на независимост на Тайван", се казва в декларацията.

Китай и Русия изразиха опасенията си във връзка с "напредването на плановете на САЩ да развие глобална система за ракетна защита и да разположи свои елементи в различни региони по света, комбинирани със създаването на високоточни неядрени оръжия за обезоръжаващи удари и други стратегически цели".

Пекин и Москва заявиха, че се противопоставят на по-нататъшното разширение на НАТО и призоваха алианса да се откаже от "идеологизираните си подходи от времената на Студената война".

Искането НАТО да спре разширението си на изток е едно от ключовите искания на Кремъл в противопоставянето му със Запада по въпроса с Украйна. САЩ отхвърлиха част от ключовите искания на Москва, но заявиха, че са готови да обсъждат други теми, като например тази за контрола върху оръжията.

Китай подкрепя исканията на Русия за създаването на юридически обвързващи гаранции за сигурността в Европа, се казва в съвместната декларация.

Кремъл съобщи, че Путин и Си са обсъдили също така необходимостта от разширяване на търговията в национални валути заради непредсказуемостта около употребата на долара.

Владимир Путин приветства днес "безпрецедентно" добрите отношения на Русия с Китай, управляван от Си Цзинпин. "Колкото до нашите двустранни отношения, те напреднаха в дух на приятелство, на стратегическо партньорство. Добиха наистина безпрецедентен характер", заяви Путин в началото на среща с китайския си колега, което бе излъчено по телевизията в Русия.

Руският президент приветства този "пример на достойни отношения, при които всеки помага и подкрепя другия в неговото развитие".

Путин и Си подписаха по време на посещението съвместно изявление, което провъзгласява нова епоха в международните отношения, информират руски медии, като се позовават на сайта на Кремъл.

Двамата лидери отбелязват мащабните промени в днешния свят - развитието на многополюсния му характер, засилването на икономическата глобализация и взаимната зависимост между държавите, също и нарастването на културното многообразие, посочва "Лента".

Президентите на Русия и на Китай изтъкват, че двете страни имат "дълбоки демократични традиции, чиято основа е хилядолетният опит от развитието" им. Те приканват редица държави да се откажат от опитите да натрапват на света собствените си демократични стандарти чрез създаване на "тесноформатни блокове и ситуативни алианси".

"Страните се обявяват против злоупотребата с демократичните ценности, намесата във вътрешните работи на суверенни държави под предлог, че се защитават демокрацията и човешките права, също и против опитите да се предизвиква разцепление и конфронтация в света", се казва в документа.

Кремъл съобщи по-рано, че се предвижда в Пекин да бъдат подписани редица споразумения. Путин спомена за договор, според който Китай ще получава от руския Далечен изток всяка година по 10 милиарда кубика газ.

Руският президент присъства на откриването на Зимните олимпийски игри. Присъствието на Путин го прави най-високопоставения гост на събитието след решението на САЩ, Великобритания и други страни да не изпращат свои дипломатически представители в знак на протест срещу нарушенията на човешките права в Китай и отношението към уйгурите и други мюсюлмански малцинства в страната.

Руският президент написа в статия, публикувана вчера в Синхуа, че Москва и Пекин играят "важна стабилизираща роля" в глобалните дела. Той отправи критики срещу "опитите на някои страни да политизират спорта в полза на своите амбиции", очевидно визирайки водения от САЩ дипломатически бойкот, отбелязва АП.

mediapool.bg