Кламер БГ - Новини: Спецсъдът се чуди къде е Делян Добрев в делото “Белене“

Спецсъдът се чуди къде е Делян Добрев в делото “Белене“

България

|
Съб, 05 Юни 2021г. 10:32ч.
Спецсъдът се чуди къде е Делян Добрев в делото “Белене“

Делян Добрев, снимка БГНЕС

Спецсъдът върна на прокуратурата обвинителния акт по делото “Белене“ заради непоправими процесуални нарушения. Съдът се чуди в какво точно са обвинени бившите енергийи министри Румен Овчаров и Петър Димитров, както бившите шефове на НЕК Мардик Папазян и Любомир Велков, съобщава вестник “Сега“.

Спецсъдът напомня, че на 10 ноември 2016 г. е било привлечено още едно лице към наказателна отговорност за безстопанственост в особено големи размери. Това лице не е сред тези, чието обвинение се поддържа и с внесения в съда обвинителен акт", пише още съдът, но без да споменава името на Делян Добрев, който се има предвид.

Прокурорът е приложил фотокопия от постановлението и разпита на обвиняем. Това "прави възможен извод, че обвинението срещу това лице не се поддържа от прокурора, или не се поддържа по това наказателно производство", казва още съдът.

Но допълва, че все пак прокурорът е длъжен да се обоснове, като приложи и акта си, с който материалите срещу Добрев са отделени в друго дело, или пък делото срещу него е прекратено.

Делото “Белене“ се води от известната прокурорка Боряна Бецкова, за която влезе в полезрението дори на френският посланик Ксавие дьо Кабан преди шест години. Бецова води множество шумни дела и проверки. Тя се провали по делото срещу Христо Бисеров, прекрати проверката срещу Делян Пеевски, мота делото срещу министъра от кабинета “Орешарски“ Христо Данов преди да стане неспасяемо.

Сега дори спецсъдът не може да разбере в какво точно Бецова е обвинила хората по делото “Белене“, а Делян Добрев дори не е в обвинителния акт.

През 2016 г. прокуратурата обяви, че е привлякла като обвиняеми за безстопанственост около проекта "АЕЦ Белене" трима бивши министри - Делян Добрев, Румен Овчаров и Петър Димитров, както и двамата бивши изпълнителни директори на НЕК. Обвинението изчисляваше щетите за над половин милиард лева.

За Овчаров и Димитров прокуратурата твърди, че като министри на икономиката и енергетиката през 2006 - 2007 г. не са упражнили достатъчен контрол върху работата на шефовете на НЕК.

В обвинителния акт обаче няма каквото и да било описание на конкретни действия на обвиняемия Румен Овчаров, чрез които прокуратурата приема, той да е осъществил безстопанственост

"Тази непълнота в обстоятелствената част на обвинителния акт не се преодолява от твърденията на прокурора, чрез които описва различните етапи, през които е преминал проектът АЕЦ "Белене" от началото на 70-те години на ХХ век до 28 март 2012 г., тъй като в хронологията на посочените там събития отново липсва посочване на конкретна роля на Овчаров в тях", обяснява съдът.

Неясна остава позицията на прокурора за претендираната връзка между действията на Овчаров и сочената щета за НЕК. Такъв пропуск има и при обвинението на Петър Димитров. Освен това прокурорът си противоречи кога е началният момент на неговото престъпление. Нарушенията трябва да бъдат посочени конкретно, за да могат обвиняемите да организират адекватно защитата си, обяснява съдията. За Велков и Папазян също липсват конкретни факти.

mediapool.bg