Кламер БГ - Новини: Американските компании в България постоянно се оплакват от корупция

Американските компании в България постоянно се оплакват от корупция

България

|
Съб, 05 Юни 2021г. 13:08ч.
Американските компании в България постоянно се оплакват от корупция

Американските компании в България постоянно се оплакват от корупция

Управляващите в България трябва да предприемат решителни действия срещу корупцията на всички нива в българското общество, бизнес и държава, за да покажат, че имат сериозно желание да се справят с безнаказаността и рушветчийството. Това коментира американската посланичка Херо Мустафа в позиция, изпратена до “24 часа“. Тя съобщава, че и американските компании в страната са станали жертва на корупцията.

“В скорошно проучване на Евробарометър се посочва, че според 85 на сто от фирмите, функциониращи на българския пазар, корупцията е ендемично явление. Американски компании постоянно ми се оплакват от корупция“, допълва Херо Мустафа.

Тя призовава властите да спрат да четат в своя полза външните доклади и оценки, за да се похвалят с одобрение, а вместо това да действа.

“Българското правителство е разчитало отново и отново на своето благоприятно тълкувание на даден доклад или оценка, за да се похвали с подобрение“, се казва в позицията. Посланичката на САЩ казва, че управляващите “трябва да се ангажират с поддържането на надпартийна, работеща съдебна система и ефективни антикорупционни механизми“.

“България е страна, притежаваща съкровища. Има богата история, природа и култура, а българите са образовани, трудолюбиви и гостоприемни. Всички предпоставки за успех са налице. Но корупцията пречи на потенциала на страната“, коментира Херо Мустафа.

Тя казва, че наложените срещу Делян Пеевски, Васил Божков и останалите българи санкции, представляват 25% от всички мерки, наложени по глобалния закон “Магнитски“.

“Мерките срещу тези лица имат за цел да подкрепят усилията на българския народ да се справи с бича на корупцията. Наясно сме, че тези действия няма да решат проблема с корупцията в страната. Въпреки това те са знак към света, че използването на държавните институции за лична облага няма да бъде търпяно. Надяваме се, че те ще стимулират България да проведе необходимите реформи за укрепване на своите институции и окончателно да се отърве от вредното олигархично влияние“, допълва дипломатът.

България и нейните граждани имат задължението и отговорността за изкореняване на системната корупция и освобождаване на страната от олигархичния контрол. Корупцията е ендемичен проблем, който изисква непрестанно внимание, усилия и воля.

mediapool.bg