Кламер БГ - Новини: НАП проверява дали държавни фирми могат да бъдат санкционирани по закона “Магнитски“

НАП проверява дали държавни фирми могат да бъдат санкционирани по закона “Магнитски“

България

|
Съб, 05 Юни 2021г. 18:11ч.
НАП проверява дали държавни фирми могат да бъдат санкционирани по закона “Магнитски“

НАП проверява дали държавни фирми могат да бъдат санкционирани по закона “Магнитски“

Националната агенция по приходите публикува на сайта си списък с 64 фирми и организации, свързани със санкционираните по закона "Магнитски" Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. Списъкът е напълно идентичен с този, който бе оповестен в съобщението на американското Министерство на финансите, но обещанието е, че ще бъде допълван.

През следващата седмица ще бъде обновен списъкът с лица и компании, които потенциално могат да попаднат под санкциите на САЩ, коментира шефът на НАП Румен Спецов, цитиран от БНР.

"Все още не е ясно дали и държавни компании могат да попаднат под санкциите по закона "Магнитски". Тече проверка, която трябва да изясни този въпрос", каза Спецов.

По-рано финансовият министър Асен Василев заяви пред БНР, че българското правителство държи на публичността, а списъците със свързаните лица ще бъдат публикувани от НАП и българското Министерство на финансите.

Той каза, че ако в правителството се появят още хора, свързани с Божков и Пеевски, те ще бъдат поставени в тези списъци на свързани лица и съответно трябва да бъдат отстранени от заеманите длъжности.

В петък правителството създаде работна група в отговор на наложените от САЩ санкции. Целта е да се сведат до минимум рисковете за страната при последващо замразяване от страна на САЩ на активи.

Българският списък на свързаните лица ще включв на първо място всички физически лица и фирми, които са притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от Пеевски, Божков и Желязков.

Към това ще се добави списък на всички съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на тези фирми. Проверката ще е за пет години назад. Ще се добавят и всички физически лица и юридически лица, които бъдат установени от ДАНС и НАП в хода на бъдещите проверки.

mediapool.bg