Кламер БГ - Новини: Спецсъдът и Бюрото на Гешев са предложени за закриване по спешност

Спецсъдът и Бюрото на Гешев са предложени за закриване по спешност

България

|
Ср, 21 Юли 2021г. 16:07ч.
Спецсъдът и Бюрото на Гешев са предложени за закриване по спешност

снимка БГНЕС

В първите часове на новия парламент "Демократична България" и отново внесе законопроекта си за закриване на специализираните съдилища и прокуратури. Вносители са Христо Иванов, Атанас Атанасов, Атанас Славов, Борислав Сандов и Надежда Йорданова. Те посочват, че обществото възприема тези структури като инструмент за извънредно правосъдие, което изпълнява политически мотивирани поръчки.

По същото време групата на Мая Манолова "Изправи се БГ!Ние идваме" внесе предложение за закриване на Бюрото по защита към главния прокурор Иван Гешев и връщането на служителите на структурата под властта на Министерството на правосъдието.

Преди това председателят на групата на "Има такъв народ" Тошко Йорданов обяви в реч по случай откриването на парламента, че нямат особени различия с ДБ и ИБГНИ по темата за главния прокурор и съдебната реформа.

Какво ще се прави с делата за корупция

Предложението на ДБ е делата срещу организираната престъпност и корупцията да се гледат по съществуващия ред отпреди 2011 година. Делата за корупция по високите етажи на властта трябва да отидат в Софийския градски съд, а делата срещу организираните престъпни групи - в окръжните съдилища.

Очаква се този път депутатите да довършат започнатото от 45-ото Народно събрание. Тогава "Демократична България" отново инициира закон за закриване на специализираните съд и прокуратура, който беше подкрепен на първо четене от "Има такъв народ", "Изправи се БГ" и БСП. Мандатът на парламента обаче не стигна за окончателното гласуване на проекта.

Предложението за закриване на специализираните структури провокира мълчаливи протести на прокурори и специализираните съдии. Главният прокурор Иван Гешев лично излезе пред Съдебната палата в София, за да изрази несъгласието си с този план. Изпрати и писмо до Брюксел, но не получи съпричастност от там. В четвъртък самият Гешев трябва да се защитава във Висшия съдебен съвет, след като служебният правосъден министър Янаки Стоилов предложи започване на процедура за уволнението му заради уронване на престижа на съдебна власт.

"Демократична България" цитира и новия доклад на ЕК за върховенството на закона, в който се напомня, че България продължава да не постига присъди за корупция по високите етажи на властта.

Основната работа спецсъда да разрешава подслушвания и претърсвания и едва 3% от делата му са по същество. Най-често налаганото наказание е до 3 г. затвор, в много случаи – условно. За сметка на това спецсъдиите са известни с разрешаването на прекомерно дълги арести. Насково бизнесменът Миню Стайков осъди България за задържане в ареста, продължило близо две години и половина.

Закриване на Бюрото на Гешев

С друг законопроект "Изправи се БГ" предлага закриването на Бюрото по защита, което е в едноличната власт на Иван Гешев. Законопроектът е внесен от Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Мая Манолова.

Според тях бюрото е превърнато в паравоенна организация, пряко подчинена единствено на главния прокурор. Бюджетът на бюрото е почти равен на този на Националната служба за охрана (НСО). Вносителите казва, че самата уредба на Бюрото по защита нарушава конституцията, защото служителите му имат полицейски функции, а това е дейност, която може да бъде изпълнявана само от изпълнителна власт.

Подобна теза преди няколко дни изказа и Висшия адвокатски съвет. Очаква се предложението на "Изправи се БГ" също да получи необходимата парламентарна подкрепа

mediapool.bg