Кламер БГ - Новини: Вместо евромилиони за напояване - фонд за цифрово и зелено земеделие

Вместо евромилиони за напояване - фонд за цифрово и зелено земеделие

България

|
Ср, 21 Юли 2021г. 17:22ч.
Вместо евромилиони за напояване - фонд за цифрово и зелено земеделие

Вместо евромилиони за напояване - фонд за цифрово и зелено земеделие

Вместо дъжд от милиони левове за възстановяване на напояването в българското земеделие, ще има фонд за цифрово и зелено земеделие за иновативни проекти. Такава пълна промяна е заложена в последната версия на националния план, по който България се готви да изразходва 12.5 млрд. лв. по Механизма за възстановяване на ЕС.

В документа тотално е заличена идеята на правителството на Бойко Борисов 847.5 млн. лв. да отидат за възстановяване на напоителните канали и то само за проекти на държавната фирма "Напоителни системи", където не спират скандалите за лошо управление. Вместо това служебното правителство залага създаването на Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство.

Средствата по равно от фермерите и от ЕС

Бюджетът на бъдещия фонд ще е 543.6 милиона лв., но от тях само 247.1 млн. лв. ще са от Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС. Също толкова са посочени като частно финансиране, т.е. от самите фермери, а останалата част от сумата ще е съфинансиране от държавата. За реализиране на проекти по фонда ще могат да кандидатстват само регистрирани земеделски производители.

Фондът ще подкрепя фермерски инвестиции за иновативни производства и цифрови технологии, а също и такива за автоматизиране на работните процеси и други.

"Фокусът е поставен изцяло върху реализацията на зелени и цифрови инвестиции, които ще позволят адапиране на стопанствата към климатичните промени, екологизация на производствените практики, по-ефективно използване на ресурсите", пише в документа.

За чиновнически системи отиват 23.9 млн. лв.

Остава заложената идея на ГЕРБ 23.9 млн. лв. за изграждане на чиновнически системи за директна връзка между фермери и администрацията, наречена "дигитализация на процесите от фермата до трапезата".

"Платформата ще осигури единен поток на данните от и към администрацията и земеделските стопани и избягване на ръчното прехвърляне на информация и поддръжка на излишни формати на документи", се посочва още в документа.

Наред с това системата ще съдържа модули за: употребата на препарати за растителна защита и торове чрез дигитализация на дневниците за тяхната употреба; контрол на употребата на антибиотици при животните. И още проследяване "от фермата до трапезата" – от първичното производство до крайното потребление на земеделската продукция на принципа на уникален идентификационен код с цел информираност на потребителите и стимулиране производството на качествена и достъпна храна.

Зачеркнат е ремонтът на 3 язовира

С премахването на близо 1 млрд. лв. от възстановяване на напояването, отпада и ремонтирането на три язовира, които бяха заложени в предходната версия на Плана за възстановяване.

Това бяха язовирите "Божурица" - община Грамада, област Видин, "Сопот" и "Гарваново". Още с обявяването им редица критици поставиха щекотливия въпрос защо се търсят тези европари, след като от държавния бюджет бяха налети цели 500 млн. лв. в Държавната консолидационна кампания за поддържане на язовирите в страната.

Предвиждаше се и ремонт на 109 напоителни канали, 10 напоителни полета, 35 помпени станции, тръбопроводи и изравнители, а също и 8 броя водохващания. Обхващаха се общо 100 обекта за отводняване. От тях 55 отводнителни помпени станции и 45 предпазни диги и отводнителни канали.

mediapool.bg