Кламер БГ - Новини: Спецпрокуратурата и ДАНС подхванаха и потенциалната водна криза в Ботевград

Спецпрокуратурата и ДАНС подхванаха и потенциалната водна криза в Ботевград

България

|
Вт, 07 Ян 2020г. 10:22ч.
Спецпрокуратурата и ДАНС подхванаха и потенциалната водна криза в Ботевград

Специализираната прокуратура се самосезира по медийни публикации за потенциална водна криза в Ботевград.

Миналата седмица кмета на града Иван Гавалюгов алармира, че в язовир "Бебреш" има вода за питейно-битово водоснабдяване за още само около 6 седмици, а останалите налични водоизточници не могат да задоволят нуждите на ботевградчани.

Тогава Гавалюгов обяви, че причина за потенциалната водна криза в града е не само остарялата ВиК мрежа, но и действащата от 2014 г. частна ВЕЦ "Бебреш", собственост на дружеството "Агрохолд" с управител бившия кмет на Правец Васил Златев. Според цитираните думи на кмета на Ботевград тази централа "работи извън обхвата на своето разрешително".

Няколко дни по-късно проверка от дружеството на земеделското министерство "Напоителни системи" и извършена по нареждане на премиера Бойко Борисов установила, че водата от язовира се ползва само за нуждите на населението и не се източва от микро хидроцентралата на фирмата на бащата на бившия шеф на "Лукойл" Валентин Златев.

Във вторник обаче с разпореждане на прокурор от Специализираната прокуратура е възложена проверка на ДАНС по изнесените в публикацията данни.

Проверката трябва да изясни как от кога и при какви обстоятелства работи частната ВЕЦ, както и да се изискат съответните справки за обстоятелствата, касаещи намаленото количество вода в яз."Бебреш", както и за това какви мерки са били предприети за решаване на проблема с недостига. Ще трябва да се установа и "дали действително за гражданите на община Ботевград има опасност от режим на вода за питейно-битови нужди, от кога и по какви причини".

Ще бъдат изискани и експертни справки с данни за количеството на водата в яз."Бебреш", в която да се посочи какъв е очакваният прогнозен период, за който тя ще бъде достатъчна. Следва да бъде изяснено налице ли са други източници на вода за питейно-битови нужди в община Ботевград.

mediapool.bg