Кламер БГ - Новини: Започва умъртвяването 24 500 прасета в Никола Козлево заради африканска чума

Започва умъртвяването 24 500 прасета в Никола Козлево заради африканска чума

България

|
Вт, 07 Ян 2020г. 11:35ч.
Започва умъртвяването 24 500 прасета в Никола Козлево заради африканска чума

Започва умъртвяването на 24 500 прасета от заразения с африканска чума свинекомплекс край село Никола Козлево край Шумен, съобщава БНР.

Собствениците на индустриалния обект ще бъдат обезщетени. Според предварителни данни, икономическите загуби за свинефермата ще са 10 милиона лева.

Около свинекомбината в Никола Козлево са определени трикилометрова предпазна и десеткилометрова наблюдавана зона.

Извършване на механично почистване, многократна дезинфекция на помещенията, оборудването, дворовете, транспортните средства, улиците в и около животновъдните обекти.

Извършване на епизоотично проучване и проследяване през последните 35 дни. Забранява се влизането и излизането на хора и моторни превозни средства, включително и селскостопанска техника, без разрешение на БАБХ в района на обекта по време на изпълнение на мерките", посочи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Катя Райкинска.

Огнището на заболяването е констатирано на 2 януари. Ветеринарният лекар на фермата е информирал ветеринарните власти за съмненията си, че има заболели от африканска чума животни. Веднага са взети проби, които са изследвани в лаборатория и вчера в късния следобед е потвърдена заразата.

Проверката на място в свинекомплекса е показала, че всички мерки и защити са осигурени и са се спазвали.

Едно от предположенията е, че вирусът може да е пренесен чрез гризачи, тъй като фермата се намира в гориста местност.

Изглежда малко възможно африканската чума да е пренесена от домашни прасета, тъй като в близост няма домашни стопанства.

mediapool.bg