Кламер БГ - Новини: Спасиха бебе с рядка белодробна малформация в "Майчин дом"

Спасиха бебе с рядка белодробна малформация в "Майчин дом"

България

|
Пон, 21 Авг 2023г. 14:15ч.
Спасиха бебе с рядка белодробна малформация в "Майчин дом"

Спасиха бебе с рядка белодробна малформация в

Бебе с рядка белодробна малформация беше спасено от лекари от университетската АГ болница ,"Майчин дом" и болница "Щерев".

Проблемът на бебето е диагностициран още в 20-тата седмица на бременността. Досега в такива случаи съветът на лекарите обикновено е бременността да се прекрати. В този случай двама лекари - д-р Маринов и доцент Чавеева преценяват, че бебето има шанс за нормален пълноценен живот.

Бебето страда от белодробна секвестрация, която е рядко срещана малформация в България. Диагнозата е с честота 0.1% обяснява д-р Цанкова, която е част от операционния екип в "Майчин дом".

Белодробната секвестрация засяга дишането на бебето след раждането. То или трудно диша или не може да диша. Освен това в конкретния случай има и леко изместване на сърцето в дясно.

След като проблемът на бебето е диагностициран, в продължение на четири месеца се прави стриктно наблюдение на бременността и развитието на малформацията от проф. Иван Костов в болница “Майчин дом“, поради спецификата на този рядък случай.

Подготвя се планирана операция с цезарово сечение в "Майчин дом", където е най-добрата Клиника по неонатология в страната, а лекарският екип е следил пациентката и знае какво може да очаква.

Бебето обаче не дочаква планираната дата и операцията е изпълнена по спешност в края на деня на 8 август от екип: проф. Иван Костов, д-р Цанкова, акушер неонатолог Анна Попиванова и анестезиолог. Операцията е успешна и бебето проплаква, но малко след това има затруднение с дишането и преминава на апарат за командно дишане.

Грижите за новороденото са поети от екипа неонатолози начело с проф. Боряна Слънчева и педиатъра-кардиолог д-р Румен Маринов. Приложено е решаващо лечение с промяна на циркулацията на кръвта, което дава добър резултат. След седем дни малкото момиченце диша само, отваря очи и плаче.

Процесът на наблюдение ще продължи до пълната регресия на малформацията.

Майката на момиченцето споделя, че с тяхната история иска да вдъхне увереност на всички бъдещи майки с проблеми да не прекъсват бременността, а да се съветват с най-добрите български лекари и да вярват.

mediapool.bg