Кламер БГ - Новини: "Разговорите със синдиката бяха дотук". Хинков защити 22-та процента увеличение на заплатите в Спешна помощ

"Разговорите със синдиката бяха дотук". Хинков защити 22-та процента увеличение на заплатите в Спешна помощ

България

|
Пон, 21 Авг 2023г. 16:59ч.
"Разговорите със синдиката бяха дотук". Хинков защити 22-та процента увеличение на заплатите в Спешна помощ

Министър Христо Хинков защити принципа, по който бяха увеличени заплатите в Спешна помощ. Сн. БГНЕС

Министърът на здравеопазването Христо Хинков защити принципа, по който бяха увеличени заплатите в Спешна помощ с 22% и заяви, че повече няма да дискутира въпроса със синдикат "Защита", който изкара шофьори на линейки и фелдшери на протест

в понеделник с искане оставката на здравния министър.

"Разговорите със "Защита" бяха дотук, защото те не разбират аргументите на другите страни", каза министър Хинков. Той посочи, че 4-5 пъти се е срещал с представители на синдиката, бил е толерантен към исканията им, но тяхното предложение за диференцирано увеличение на заплатите в системата не е било прието от синдикати и работодатели на отрасловия съвет по здравеопазване.

В петък беше решено всички заети в системата: лекари, медицински сестри, парамедици, фелдшери, шофьори на линейки да получат 22% увеличение на заплатите от 1 август. Т.е. увеличението е пропорционално на сегашните възнаграждения.

От "Защита" обаче искаха диференцирано увеличение, при което шофьорите на линейки да получат най-голям ръст на заплатите, защото техните възнаграждения са най-ниски.

Предложението на "Защита" бе шофьорите в Спешната помощ да получат 600 лева увеличение на заплатите, фелдшерите - 500 лв. , лекарите – 400 лева, медицинските сестри – 330 лв., парамедиците – 350 лв., а санитарите – 160 лв .

Вместо това всички ще получат 22% увеличение върху брутните си възнаграждения. Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков обясни, че така лекарите ще получат над 500 увеличение, а сестрите около 400 лева.

"Заплатата на лекар с две специалности от 2730 лева става 3300 лева, близо 400-500 лева е увеличението. 400 лева е увеличението за професионалистите по здравни грижи, с което заплата им става 2245 лева", обясни Пенков. По думите му основната брутна месечна заплата на шофьор в центровете за спешна медицинска помощ се повишава с 258 лева и достига 1500 лева.

Министър Хинков допълни, че 300 лева е разликата в увеличението на заплатите между лекарите и шофьорите на линейки. Той посочи, че ако шофьорите на линейки бяха получили по-голямо увеличение на заплатите от лекарите това също е щяло да има реакция от страна на лекарите, и то много по-значима.

"В края на втория месец на това управление сме постигнали увеличение на заплатите в Спешна помощ от порядъка на 22%, което никак не е малко от гледна точка на ситуацията в страната и желанието да влезем в 3% дефицит. Многократно това сме го заявили на синдикат "Защита", който е долу под нашите прозорци. Срещал съм се 4-5 с тях и съм бил толерантен към техните искания и проблеми, но не разбирам методите, които те използват", заяви Хинков.

"Някак си се получава така, че шофьорите са основният контигент в Спешна помощ. А основният контингент е медицинският екип и той трябва да бъде достатъчно добре мотивиран, за да върши работа", посочи Хинков.

Той коментира, че оставката си може да даде винаги, но не смята, че има сериозни аргументи в случая.

Пенков съобщи, че общата сума, която ще отиде за работни заплати в центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП), е малко над 22 млн. лева. С бюджета за следващата година се очаква нов ръст на заплатите в системата.

По-рано през деня шофьори на линейки и фелдшери, водени от синдикат "Защита", излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването с искане за по-справедливо разпределение на парите.

Те блокираха за кратко кръстовището на булевардите "Княгиня Мария-Луиза" и "Тодор Александров".

От синдиката са решени да продължат с протестните прояви.

mediapool.bg