Кламер БГ - Новини: Отнемането на коли от пияни и дрогирани шофьори може би ще се отложи

Отнемането на коли от пияни и дрогирани шофьори може би ще се отложи

България

|
Пон, 21 Авг 2023г. 17:14ч.
Отнемането на коли от пияни и дрогирани шофьори може би ще се отложи

Снимка: БГНЕС

Новите мерки срещу пияни и дрогирани шофьори може и да се отложат заради общественото недоволство срещу тях и липсата на организация за прилагането им. Депутати от управляващото мнозинство обмислят да внесят законови поправки след лятната ваканция на парламента, с които приетите наскоро поправки в Наказателния кодекс няма да действат за известен период, научи Mediapool от свои източници. Засега идеята е на етап обсъждане и няма достатъчно подкрепа, но е на част дневния ред. Не са изчистени редица въпроси - например каква законодателна техника да се използва и какво да се прави със заварените случаи, т.е. с вече отнените коли.

С влезлите в сила преди няколко седмици поправки се даде възможност колите на пияни и дрогирани шофьори да бъдат конфискувани. Това обаче би следвало да се прави само след съдебно решение, с което водачът е осъден. Въпреки това обаче МВР и прокуратурата започнаха да изземват автомобили като веществени доказателства. Това доведе до сериозно недоволство, защото се прави преди още резултатите за алкохол и наркотици да са потвърдени окончателно и освен това може да удари сериозно бизнеса – ако например бъде задържан товар на камион или самото возило.

В понеделник сутринта четирима депутати от "Продължаваме промяната - Демократична България" бяха на среща с вътрешния министър Калин Стоянов в МВР. След това те заявиха, че са обсъждали създаване на единна методика за действие между полиция и прокуратура. В момента някои прокурори нареждат изземване на автомобили, а други – не. Проблемите обаче са много повече.

Тестовете

Една от най-сериозните пречки пред промените е дългото чакане за резултат от кръвния тест, който би трябвало да потвърди или отхвърли показанията на полевия. В момента са нужни месеци, защото пробите се работят само в три лаборатории в цялата страна – две в София и една във Варна. През цялото това време шофьорът може да е без книжка, без кола и дори с мярка за неотклонение – домашен арест или гаранция. Ако лабораторния тест излезе отрицателен, човек би могъл да си търси правата по съдебен път. Това обаче би отнело години.

Преди няколко дни премиерът Николай Денков обеща да се работи за купуване на нова техника, с която пробите да излизат по-бързо – в рамките на седмица. За процедурите обаче ще са нужни месеци.

Още по темата:

Правителството не се отказва от отнемането на коли

Служебни и семейни

Другият голям проблем се появява, когато колата е служебна или семейна собственост. В закона е предвидено, че може да се присъди левовата й равностойност на провинилия се шофьор. Ако обаче возилото е служебно (камион или автобус), плащането му би било непосилно с шофьорска заплата.

Още по-заплетен е въпросът със семейната собственост. В тези случаи изобщо не е ясно дали колата ще се конфискува или ще се присъжда цената й.

Не подписвайте протокол

Още с влизане в сила на промените юристи посъветваха шофьорите да не се съгласяват да предават колата си с протокол за доброволно предаване. В тези случаи те биха изгубили правото си на бъдещо обезщетение, ако тестът им се окаже отрицателен. Вероятността за това не е никак малка, защото и от МВР признават, че полевите изследвания са неточни и често дават фалшиво положителни резултати.

mediapool.bg