Кламер БГ - Новини: София избра ДБ, младите – "Има такъв народ"

София избра ДБ, младите – "Има такъв народ"

България

|
Нед, 04 Апр 2021г. 23:42ч.
София избра ДБ, младите – "Има такъв народ"

За пръв път, откакто се явява на парламентарни избори, ГЕРБ губи в София, където безапелационно печели "Демократична България". Дясната коалиция е получила подкрепата на 28 на сто от столичани, докато за управляващите са гласували 23 на сто. На трета позиция софиянци са сложили "Има такъв народ" с 15%, докато БСП остават четвърти с вота на 12 процента от жителите на столицата. Това сочат данните на социологическата агенция "Алфа Рисърч", обявени в изборната нощ.

В областните градове обаче партията на Бойко Борисов запазва лидерските си позиции, където всеки четвърти е пуснал бюлетина за нея. "Има такъв народ" на Слави Трифонов е втори с 19 на сто подкрепа, а БСП събира 17 процента от бюлетините.

В селата също ГЕРБ води с подкрепата на 32 на сто, 22 процента са гласували за БСП, а Слави Трифонов е взел вота на 14 процента.

Шоуменът твърдо е спечелил гласовете на младите до 30-годишна възраст – 25 процента от тях са пуснали бюлетина за неговата партия. Следван е от ГЕРБ – с 20 на сто и "Демократична България" – с 14 процента. Хората между 30 и 60 години са предпочели ГЕРБ – 27 процента, следва Трифонов с гласовете на 16 на сто, и ДБ, които са събрали вота на 12%.

Най-голям процент от висшистите са гласували за ГЕРБ, "Демократична България" и "Има такъв народ", показват още данните на "Алфа Рисърч". Най-много от хората със средно образование са дали своя вот за ГЕРБ и БСП, а сред гласувалите с основно образование се откроява най-висок процент за ДПС.

Най-предпочитаните от избирателите с български етнически произход партии на местния вот са били ГЕРБ и БСП, следвани от "Има такъв народ" и "Демократична България". "Изправи се! Мутри вън", ВМРО, "Воля" и НФСБ са със сходни резултати в тази група, а най-малко са пусналите бюлетина за ДПС.

Сред избирателите, които са посочили турски и ромски етнически произход, на първо място като предпочитание излиза ДПС, следвана от ГЕРБ.

mediapool.bg