Кламер БГ - Новини: Гласуването на лидерите: С излъчване във фейсбук, на хартия, а някои и без медии

Гласуването на лидерите: С излъчване във фейсбук, на хартия, а някои и без медии

България

|
Пон, 05 Апр 2021г. 00:56ч.
Гласуването на лидерите: С излъчване във фейсбук, на хартия, а някои и без медии

Лидерите на политическите сили, които се очаква да влязат в парламента, масово се предаваха на живо във фейсбук, докато гласуват, но не заложиха на новите технологии при пускането на бюлетина, а предпочетоха традиционната - на хартия. Някои не предупредиха медиите къде ще дадат своя вот и така избегнаха отговори на журналистически въпроси, а председателят на "Има такъв народ" Слави Трифонов запази пълно мълчание през целия изборен ден, за да обяви накрая, че има симптоми за Covid-19 и се е самоизолирал. Не стана ясно дали при това положение е гласувал.

Премиерът Бойко Борисов, който се бори за четвърти мандат на партията си ГЕРБ, за пръв път от редица избори насам не информира журналистите кога ще гласува, а предпочете излъчването в социалната мрежа от пиарката си Севделина Арнаудова, както прави от антиправителствените протести миналото лято. Той отново предпочете да води монолог, обяснявайки колко пари е дал кабинетът му и как е подкрепян от европейските лидери. Борисов гласува с хартиена бюлетина час след отварянето на изборните секции, а след това отиде в Дивотинския манастир, става ясно също от профила му във фейсбук.

"Във всяко нещо, което сме направили, винаги ни е водила вярата. И убеждението, че грижата за храмовете и манастирите е грижа за нашите деца и внуци. Затова и от свинарник по времето на комунизма, днес Дивотинският манастир е едно прекрасно място, в което хората могат да укрепват вярата си. Надявам се днес Господ да е с нас и гражданите да подкрепят тези, които наистина работят", написа той в социалната мрежа.

По същия начин даде вота си и почетният лидер на ДПС Ахмед Доган - с излъчване на фейсбук страницата на пресцентъра на партията и с хартиена бюлетина. Той бе придружен от бившата пиарка на Движението и бореща се за втори депутатски мандат Велислава Кръстева, която проведе кратък разговор с членовете на секционната комисия. За разлика от Борисов обаче, Доган не коментира нищо, а просто пусна бюлетината си. Анонсът към видеото с него е, че е гласувал за "рестарт на държавността". Къде е станало това, не се посочва.

Същото заяви и председателят на Движението Мустафа Карадайъ.

"Гласувах за рестарт на държавността, възстановяване на нормалността в политиката и възстановяване на демокрацията в България. Гласувах за ускореното икономическо развитие в България", каза Карадайъ, след гласуването в Кърджали, където репортерите бяха информирани кога ще упражни правото си на вот. Той също пусна хатриена бюлетина, макар на предишните избори да се възползва от машината.

Така и не отговори на поставения му на няколко пъти въпрос защо не е гласувал машинно. Отбеляза само, че се надява този вид вот да няма "онези проблеми, които имаше през 2019 г.".

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов също гласува с хартиена бюлетина. Той стори това в София, но обясни избора си с информацията за нередности с машините в област Велико Търново. Вотът му също бе предаван на живо във фейсбук, но на място имаше и журналисти. Той призова всички български граждани да излязат и да гласуват и бе лаконичен, че очаква легитимно правителство, което да започне да работи за реформи.

Лидерът на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова също помоли хората и българите в чужбина през медиите да идат да гласуват и да приканят за същото роднините си и приятелите си. И тя бе излъчвана от партийния профил в социалната мрежа, но гласува машинно в София. Пред журналистите тя каза, че гласува за "извеждане на мафията от властта и от хазната".

Гласувах за смяна на караула и за това, което скандираха българите на площадите, за повишаване на доходите, за преизчисляване на пенсиите, за подкрепа на малките фирми в условията на Covid, за подкрепа на децата и семействата, каза тя.

Манолова обясни, че е гласувала машинно, защото това е по-сигурният начин да не бъде откраднат гласът й. На въпрос дали има опасения, че може да се фалшифицират изборните резултати, тя отговори, че има опасения заради начина, по който е бил откраднат вотът на местните избори в София преди година и половина.

Соцлидерът Корнелия Нинова също заложи на машинното гласуване, видео във фейсбук, но и среща с журналистите. И тя призова хората, да не оставят някой друг да решава вместо тях за бъдещето им. "Аз гласувах за промяна и стабилност, да излезем от дъното на всички мрачни класации, за подредена, справедлива и социална България, която няма да остави никого сам в кризата и ще се погрижи за всеки, каза тя.

Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов гласува по стария начин в Плевен – на хартия и в присъствието на журналисти. И той обаче се отчете с пост в страницата на ВМРО

Според него "изненадите и обратите ги решава негово величество българският избирател - каквото реши народът, това ще бъде". "Обикновено политиците обичат да правят прогнози, обичат да се правят на големи социолози - нека тази роля на решаващи да оставим на българския народ. Аз съм убеден в едно - че в този мандат ние свършихме много работа, това което бяхме обещали, и ще продължаваме в тази посока", отбеляза той.

По думите му при "шарен парламент" има един шанс да се сформира правителство, ако партиите са наистина национално отговорни и ако наистина поставят интересите на държавата и на българите над собствените си политически амбиции и боричкания за власт.

Бившият хазартен бос Васил Божков, който има дузина обвинения за неплатени такси към бюджета и дори за поръчителство на убийства, също се постна във фейсбук как гласува. Стана ясно, че е попълнил онлайн декларация, посрещнат бе с интерес от присъстващите и се снима с група хора, облечени с национални носии.

mediapool.bg