Кламер БГ - Новини: Опашки за вота в чужбина. Хора не можаха да гласуват и в удълженото време

Опашки за вота в чужбина. Хора не можаха да гласуват и в удълженото време

България

|
Пон, 05 Апр 2021г. 01:07ч.
Опашки за вота в чужбина. Хора не можаха да гласуват и в удълженото време

Както се очакваше, изборите предизвикаха сериозен интерес у българите в чужбина.Част от тях обаче не успяха да гласуват, въпреки че бе удължен с час изборния ден, Километрични опашки се извиха в Лондон, за да могат сънародниците ни да упражнят правото си на глас. Опашки имаше и пред секции в Белгия, Испания, Франция и Германия.

В Мюнхен имаше много чакащи да пуснат бюлетина минути преди края и на удължения с час изборен ден. Хора се оплакаха, че през целия ден са ходили до секцията, но постоянно е имало огромна опашка и отлагали за по-късно, предаде бТВ. В Лондон също бе удължен изборният ден, заради многото чакаши да дадат своя вот. Но и там имаше хора, които не успяха да дадат своя вот.

В австрийските градове Инсбрук и Залцбург дори се е наложило разпечатването на допълнителни 400 бюлетини заради безпрецедентната изборна активност. Това е станало с разрешението на Централната избирателна комисия и по техен графичен образец, който е бил изпратен в секциите в двата града.

Двете секции са разполагали предварително с общо 400 бюлетини при предварително подадени в Инсбрук 142 заявления за гласуване, а в Залцбург – 126, съобщиха от външно министерство.

Гласуването зад граница е затруднено заради малкия брой секции и строгите противоепидемични мерки. Сънародниците ни чакат по два, три часа на опашка, за да могат да упражнят правото си на глас.

Вотът в Турция е белязан от напрежение и хаос

С напрежение, хаос и скандали започна изборният ден за българите в Турция. В секцията в истанбулския квартал Авджилар се извиха дълги опашки заради декларациите, които трябва да попълва всеки гласуващ. По план това трябваше да се прави онлайн. В неделя сутринта обаче комисията реши тези, които не са попълнили документа предварително, да го правят на място, но извън секцията. След това на място пристигнаха застъпници и бе свикано ново заседание на комисията. На него бе взето точно обратното решение – декларациите да се попълват вътре в самата секция, съобщи БНР.

Това доведе до хаос, забавяне и опашки, а спазването на физическа дистанция стана почти невъзможно заради струпалите се хора. Много от тях заподозряха, че това се прави, за да им се попречи да гласуват.

Нарушения

В Турция на тези избори има общо 35 секции. Заради коронавируса в страната е въведен полицейцки час, който не важи за българите.

В град Чорлу, където е една от най-големите български общности, също имаше опашки, съобщи Нова телевизия. Най-голямото затруднение отново се оказаха задължителните декларации.

В Турция се извършват множество нарушения, обяви евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки, който сутринта бе в Чорлу. Той обясни, че масово се води агитация на турски език, а специално подбрани хора попълват декларации на избиратели, които според него не знаят български език.

"В една от секциите в Ескишехир, избирател излезе от секцията с отворена бюлетина и на турски език попита къде да "хвърли" за турската етническа партия. В Текирдаг в момента активността е по-висока от някои секции в София", написа той във фейсбук.

Джамбазки обясни, че едвам смогват да изпратят всичките сигнали за нарушения до ЦИК.

Проблемът с декларациите се оказа, че има и в Германия. Очевидци съобщиха, че в Регенсбург се попълват декларации за други хора.

Западна Европа

Опашки от желаещи да гласуват се извиха пред българските представителства в няколко западноевропейски страни. В консулството в Барселона бяха отворени две секции, но въпреки това се чакаше по 30-40 минути за гласуване, съобщи бТВ. В цяла Испания са подадени рекорден брой заявления за гласуване - 7778. Следобед се очаква засилване на избирателната активност, което вероятно ще доведе до струпвания и на други места като Мадрид и Валенсия.

Българите във Виена също са доста активни, съобщи Нова телевизия. В цяла Австрия са открити общо 17 избирателни секции, 9 от тях са в столицата. Заявленията за гласуване са над 2 хил.

Снимка: БНР

Секциите в Белгия са 11, предаде БНР. Една от секциите в Гент, където е съсредоточена голяма българска общност, остана председател и часове след началото на изборния ден се чакаше решение кой да го замести.

Километрични опашки в Лондон пред секциите за гласуване

Километрични опашки има за гласуване през избирателните секции в Лондон.

На една от опашките пред секцията в Сътън чакат около 2000 души. Гласували разказват, че са чакали около два, три часа за да упражнят правото си на глас.

Властите в Сътън са отправили официално предупреждение, че може да преустановят гласуването заради противоепидемичните мерки, предаде бТВ.

Опашка пред българското посолство в Лондон Сн. БГНЕС

На тези избори във Великобритания има само 35 секции, а причината е излизането на страната от Европейския съюз.В същото време българската общност на Острова покри критериите за разкриване на над 80 секции.

Обединеното кралство е една от държавите с най-много заявления за гласуване – 16 359.

Очакванията за висок интерес към изборите във Великобритания се оправдаха, като пред всички секции в страната се извиха опашки.Забавяне се получава заради изискването гласуващите да представят попълнена декларация, също и заради спазването на противоепидемичните мерки.

Безпрецедентен интерес към парламентарните избори в Париж

Във френската столица Париж също има безпрецедентен интерес към изборите. Пред сградата на българското посолство се извива опашка от около 50 човека, предаде бТВ.

Във Франция бе предвидено да има 18 избирателни секции, но кметът на град Моасак не предостави на българската общност помещение, в което да се проведе вотът. Сънародниците ни там сами се организират и намират място, но снощи е влязла жандармерия и в крайна сметка няма да има избирателна секция. Официалният аргумент на френските власти е, че не са спазени санитарните условия.

Опашка в Париж, Снимка: Атанас Чобанов

Преди да гласуват всички български граждани във Франция трябва да попълнят декларация, където под номер 10 фигурира аргумент "Съдебно или административно повикване". Тя ще им послужи пред френската полиция.Документът може да се изтегли от сайта на българското посолство, а желаещите могат да упражнят правото си на вот до 22 часа френско време.

Дълги опашки се извиха и в Германия

Дълги опашки от желаещи да гласуват има и във Франкфурт и в Мюнхен, а в Берлин се бяха събрали хора, чакащи да подадат своя вот, още преди началото на изборния ден.

"При нас изборният ден започна навреме. Това, което е нетипично за другите изборни дни е, че имаше струпване на опашка още преди да отворим секциите. Ситуацията леко се изнервя заради спазването на отстояние от 1.5 м един от друг и ако не се спазват, могат да имат неприятности. Това създава опашка с дължина 700-800 м., но всеки, който иска да гласува, трябва да се въоръжи с много търпение и съм убедена, че накрая всички ще успеят да гласуват", разказва Катя Костов, председател на секционна избирателна комисия "Берлин I", пред БНР.

По думите ѝ преобладаващият сегмент от гласоподавателите е много млади хора и студенти.

Часове наред българите в Берлин чакат на огромни опашки, за да упражнят правото си на глас, пише Росен Иванов до Mediapool. Той посочва, че причината за това не е лоша организация, а изключително голямата избирателна активност на българите в германската столица.

В посолството са разкрити три секции, а четвъртата е в Българския културен институт. Въпреки това броят на желаещите гласоподаватели очевидно надхвърли очакванията. Още преди обяд около сградата на посолството се извиха опашки, продължаващи и по съседните улици.

Пред всяка от избирателните секции има по две опашки – едната за регистриралите се предварително онлайн и втора за тези, решили да гласуват в последствие.

Втората група е значително по-многобройна, въпреки че и тези с предварителна регистрация трябваше да чакат минимум по два часа, пише Росен Иванов.

Той посочва, че сънародниците ни чакат търпеливо и се шегуват, че е трябвало да си вземат храна и вода, за да "упражнят народната любов". По-паметливите пък правиха сравнение с вота предишни години, като изводите бяха, че такава масовост досега не се е случвало, посочва Иванов.

Уважаеми читатели, очакваме вашите сигнали, впечатления и коментари, включително снимки и видеа, за хода на изборите. Може да изпратите съобщение към страницата на Mediapool.bg във Фейсбук или на email: mediapool@mediapool.bg

mediapool.bg