Кламер БГ - Новини: Петър Танев отрече Украйна да го е спряла за посланик в Киев

Петър Танев отрече Украйна да го е спряла за посланик в Киев

България

|
Четв, 25 Юли 2024г. 12:41ч.
Петър Танев отрече Украйна да го е спряла за посланик в Киев

Петър Танев, скрийншот/бТВ/БНРДипломатът Петър Танев, който трябваше да бъде изпратен за посланик в Киев, но така и не стигна дотам, отрече Украйна да е спряла назначението му.

"По неволя бях въвлечен в спор на институционално и политическо ниво, към което нямам отношение", каза Танев пред бТВ.

Постът в Киев вече две години стои свободен, а темата отново бе повдигната, след като стана ясно, че бившият военен министър Николай Ненчев ще е "временно управляващ" на мисията въпреки несъгласието на президента Румен Радев.

Още по темата

Украйна може да е отхвърлила одобрения от Радев български посланик (обновена)

24 юли 2024 14:33

Радев обясни, че е одобрил за поста Петър Танев, но той така и не е заминал.

В четвъртък Танев каза, че не е имало проблем от страна на Украйна. Преди ден стана ясно, че той е имал брак с руска гражданка, но Танев отхвърли възможността това да е причина за резерви от страна на Киев.

Попитан дали има "руска връзка", Танев отговори, че бившата му съпруга е била гражданин на Русия, но е разведен с нея от 15 години.

На въпрос дали спирането на назначението му идва от страната или отвън Танев заяви, че Украйна и посолството нямат отношение към казуса.

"Донякъде ударите са и срещу дейността на сина ми Петър Танев, който носи моето име, защото неговата дейност някак не се вписва в това определено удобно твърдение, че това е руска връзка", каза той.

Синът на Петър Танев, който е със същото име, е част от организацията "За свободна Русия", съставена от руснаци, които поддържат украинската кауза. Той е работил като стажант - асистент на евродепутата Андрей Ковачев в Европейския парламент

"Това вреди на двустранните отношения - на отношенията на Украйна към България.

mediapool.bg