Кламер БГ - Новини: Експертен кабинет до декември, предложи премиерът в монолог пред джипа

Експертен кабинет до декември, предложи премиерът в монолог пред джипа

България

|
Пон, 05 Апр 2021г. 00:45ч.
Експертен кабинет до декември, предложи премиерът в монолог пред джипа

"Предлагам ви мир, да сложим експертите, които да поемат отговорност, и до декември да положим максимално усилия да излезем от пандемията и да тръгнем нагоре". Това заяви премиерът Бойко Борисов и лидер на партия ГЕРБ в излъчван във фейсбук профила му монолог по сако, под снега, пред джипа си в изборната нощ.

Изявлението той направи малко преди полунощ на 4 април, когато партията му ГЕРБ спечели пети поред парламентарни избори, но с нисък резултат, недостатъчен да задържи властта. Основната пречка пред Борисов е, че новите играчи в парламента "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", както и досегашният му опонент БСП са категорични противници на управленския модел "ГЕРБ" и мисията им е да го прекратят.

"Предстоят най-важните месеци през тази година, България може още по-добре да изглежда и да се промени. Аз знам какво говоря и каква отговорност нося. Много се радвам, че толкова партии влизат в парламента, защото ми омръзна сам отговорност да нося", каза Борисов.

"Вместо да се дръгляме кой е по-велик, нека да помислиме дали не може тези последни 8 месеца от годината да бъдем консолидирани. Нямаме ли стабилна политическа обстановка, бъдете сигурни нищо няма да се получи, Светът ни гледа. Слушам, че тези с по няколко процента искат да правят нещо анти-Борисов. Добре, правете го, но виждате какво стана с кабинета на Орешарски. Не можеш да кажеш, че си по-достойният, защото не си", заяви министър-председателят.

"За първи път работихме така, както трябва да работи една партия, за пети пореден път спечелихме парламентарни избори. Ние пометохме всички. Ако имаш 5% или 9% и да говориш от името на народа, е смешно. За мен е най-добре да има максимално голяма представителност в парламента", посочи още Борисов.

"Мои мили опоненти, познавам ви всичките. Всичките сте работили с мене. Израдвайте се хубаво! Вече сте в парламента, ставате депутати! Нали това искахте? Искахте преврат, че не ни искат хората", обърна си той към останалите партии.

"Аз ви предлагам мир, да сложим експертите и до декември с максимално сили, за да излезем от пандемията и да вървим нагоре. Това е моето предложение към всички. Да изберем най-доброто, което да може да свърши работа. Помислете кое е стабилно и кое не! Нали съединението прави силата?", заяви още Бойко Борисов.

Той обясни, че предлага консолидация не само заради пандемията, но и заради предстоящото окончателно гласуване на Плана за възстановяване на ЕС, който предвижда около 60 млрд. лв. за България заедно с бюджета за следващите 7 години.

Борисов призова да се припомни и историята на кабинета "Орешарски". "Спомнете си, ако не си спечелил избори какво става. Нямаш моралното право", каза премиерът.

По повод коментарите, че ще се сформира коалиция "анти-ГЕРБ" и "анти-Борисов" той коментира: "Да, и без петел ще съмне. Но имате ли по-опитен от мен? Имате ли някой, който се е справил с три кризи – финансово-икономическа, мигрантска и пандемия? Нямате хора, нямате експерти, трябва да се учите".

Вицепремиерът Томислав Дончев обаче само преди дни обяви в интервю за Mediapool, че ГЕРБ е против експертно или програмно правителство. Като аргумент той посочи липсата на ясна политическа отговорност за работата на такъв кабинет и посочи, че в исторически план такива правителства у нас са завършвали зле..

Борисов отчете, че предизборната кампания на ГЕРБ е била "най-мирната, най-толерантната, най-евтината". "При този изборен резултат можем да имаме симпатизанти на ГЕРБ, които да ви преследват като чакали където и да сте", каза той по повод желанието на медиите да получат отговори. След това обаче им се извини за начина, по който комуникира с тях.

mediapool.bg