Кламер БГ - Новини: Софийските таксита се скараха. Две фирми искат отсрочка на по-скъпите тарифи

Софийските таксита се скараха. Две фирми искат отсрочка на по-скъпите тарифи

България

|
Четв, 02 Дек 2021г. 16:14ч.
Софийските таксита се скараха. Две фирми искат отсрочка на по-скъпите тарифи

Софийските таксита се скараха. Две фирми искат отсрочка на по-скъпите тарифи

Две големи таксиметрови фирми в София искат 15 дни отсрочка за планираното от 1 януари поскъпване на тарифите, защото нямали достатъчно време, за да уведомят корпоративните си клиенти. Това доведе до своеобразен дуел с останалите таксиметрови компании в столицата, които обявиха, че така ще се задържат по-ниските цени на целия пазар в столицата, независимо че Столичният общински съвет им гласува по-високи минимални и максимални тарифи с 36%, които трябва да влязат в сила от Нова година.

По информация на Mediapool двете компании, които искат да задържат по-ниските цени с 14 дни, са Yellow Taxi и Радио СВ Такси.

"От началото на пандемията досега такситата в София намаляха с 1000 коли заради липсата на клиенти. Ако сега заради две компании Столичният общински съвет промени решението и забави вдигането на тарифите, шофьорите ще са най-потърпевшите, а клиентите ще продължат да чакат дълго", коментира пред Mediapool Красимир Цветков, председател на Националния таксиметров синдикат.

Ако две фирми си позволят лукса да не вдигнат цените, те задържат цените на целия пазар, каза Цветков. Той посочи, че в Закона за автомобилните превози е описано какви са санкциите за фирмите при всяко едно подобно нарушение. Освен имуществените санкции, е предвидена и глоба от 3 хил.лв. за всеки автомобил, а при повече от три нарушения от този тип, при повече от три влезли в сила акта, вече говорим за системно нарушение. Тук е възможно отнемане на лиценза за таксиметрова дейност. Крайно време е да спрем да търсим как да заобикаляме законите и да започнем да ги спазваме, призова председателят на Националния таксиметров синдикат.

В детайли, нормата в закона казва, че, “Който допусне извършването на

таксиметров превоз по цена за

километър пробег

под минимално или над максимално определената от общинския съвет за територията на съответната община, се наказва с глоба или с имуществена санкция 3000 лв. и автомобилът се отписва от списъка с данни за автомобилите към удостоверението за регистрация за извършване на таксиметров превоз”.

Преди седмица Столичният общински съвет прие доклад, с който увеличи с 36% минималните и максималните тарифи за километър. Така, от 1 януари минималната дневна тарифа става 1.05 лева на километър, а дневната максимална тарифа - 1.78 лева. Минималната нощна тарифа става 1.21 лева на километър. Цената на нощния таксиметров превоз на километър ще бъде 2.19 лева.

Решението на СОС дойде след протест на таксиметровите фирми докато заседаваха общинските съветници. Предложението за по-високите тарифи бе внесено от общинските съветници Карлос Контрера (ВМРО), Зафир Зафиров (ГЕРБ) и Борис Бонев (“Спаси София”).

Красимир Цветков посочи, че всички фирми имат достатъчно време да се подготвят за новите тарифи до 1 януари. Той посочи, че касовите апарити могат да се настроят за новите тарифи за 4 дни в 10-те лицензирани сервизи за касови апарати, които работят на територията на столицата. Освен това Българският институт по метрология ще отвори допълнителни два пункта за проверка на колите в идната седмица.

mediapool.bg