Кламер БГ - Новини: Миню Стайков спря да съди прокуратурата точно преди да я осъди

Миню Стайков спря да съди прокуратурата точно преди да я осъди

България

|
Четв, 02 Дек 2021г. 16:40ч.
Миню Стайков спря да съди прокуратурата точно преди да я осъди

Миню Стайков спря да съди прокуратурата точно преди да я осъди

Бизнесменът Миню Стайков оттегли исковете за 30 000 лева, които беше завел срещу прокуратурата и специализираните съдилища, съобщи lex.bg. Това се е случило в самия край на делото пред Софийският апелативен съд (САС), който е бил готов да осъди държавното обвинение.

Това става ясно от решението на апелативните съдии Иванка Ангелова, Красимир Машев и Златина Рубиева

Стайков заведе делото по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), защото бе държан в ареста близо две години и половина.

Собственикът на Винпром "Карнобат“ беше арестуван на 5 септември 2018 г. и обвинен за данъчни престъпления и организирана престъпна група за незаконно производство на цигари. Около 8 месеца по-късно той трябваше да бъде освободен, но прокуратурата го обвини и за злоупотреба с еврофондове. Поради това спецсъдилищата отново го оставиха в ареста и едва в началото на тази година беше освободен под домашен арест.

Сега Стайков вече е на свобода срещу гаранция от 200 000 лева и беше пуснат и на лечение в чужбина.

Бизнесменът успя да осъди държавата пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, но не претендира за парично обезщетение. Единственият му шанс да получи такова остана делото по ЗОДОВ.

Апелативните съдии изразяват своята изненада, когато на 20 октомври искът на Стайков е бил оттеглен, а точно в този ден съдът бил изготвил мотивите си и бил готов да постанови решение..

„Това обстоятелство буди у настоящия състав недоумение и поставя съществени въпроси за фактите, пораждащи се извън съдебния процес", казват магистратите.

mediapool.bg