Кламер БГ - Новини: Демерджиев обвини прокуратурата, че крие данни за разпределението на делата

Демерджиев обвини прокуратурата, че крие данни за разпределението на делата

България

|
Четв, 02 Дек 2021г. 18:18ч.
Демерджиев обвини прокуратурата, че крие данни за разпределението на делата

Иван Демерджиев, снимка БГНЕС

Служебният правосъден министър Иван Демерджиев ще предложи образуването на дисциплинарни производства срещу прокурори, които отказват да предоставят на екипа му информация за случайното разпределение на делата в държавното обвинение.

"За първи път през юли е била поискана информация от прокуратурата", обясни Демержиев пред БНР.

Година преди това главният прокурор Иван Гешев обяви, че системата за случайно разпределение на съдилищата е компрометирана и позволява манипулации. Оказва се обаче, че самата прокуратура крие информацията за своята система.

"Този, който сочи с пръст съдебната система, трябва сам да убеди обществото, че в неговата система нещата се случват по различен начин. Аз не оставам с такова убеждение", каза министърът.

"Исках информация по отношение на начина, по който те разпределят своите производства, след като имат претенции към съдилищата. Още лятото. Не няма отговор, но три пъти си разменяхме писма. Последно ме питаха във връзка с кои правомощия на министъра го правим. Подробен отговор сме изпратили. Комуникацията се води през заместник главен прокурор, името не е толкова важно. Няма реакция, няма и действия, за мен това е неприемливо“, обясни Демерджиев.

mediapool.bg