Кламер БГ - Новини: След "чувалите", прокуратурата опроверга БНБ и за изчезналите от КТБ досиета

След "чувалите", прокуратурата опроверга БНБ и за изчезналите от КТБ досиета

България

|
Ср, 16 Юли 2014г. 17:03ч.
След "чувалите", прокуратурата опроверга БНБ и за изчезналите от КТБ досиета

Кредитните досиета за заеми на обща стойност от близо 3.5 млрд. лева, отпуснати от Корпоративна търговска банка (КТБ), не са изчезнали, както твърдеше в петък управителят на БНБ Иван Искров, а се намират в банката.

Това обявиха в сряда неофициално от прокуратурата, опровергавайки категорично досегашната версия, която бе разпространена в национален ефир освен от БНБ и от председателя на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев (ДПС).

От държавното обвинение уточниха пред Mediapool, че кредитните досиета се намират на мястото си банката, но не са били попълнени по надлежния ред. Според неофициалната информация в тях липсвали задължителни данни за обезпечението на заемите.

Само преди няколко дни мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев обяви от Виена, че въпросните досиета се намират в следствените органи, които са ги иззели във връзка с разследването за длъжностно престъпление срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев. Той бе обвинен неотдавна, че не е осъществил контрол над отпускането на "19 лоши кредита" от КТБ.

С последната неофициална информация, спусната от прокуратурата, на практика, само за няколко дни тя се разграничи от две от бомбастичните констатации в одита на КТБ, поръчан от Централната банка.

В неделя стана ясно, че разследващите изобщо не поддържат тезата, че липсващите от касата на банката близо 206 млн. лева са изнесени кеш в чували ден преди в нея да влязат квесторите на БНБ. По време на заседанието на Софийския градски съд (СГС), който задържа главния касиер на банката Маргарита Петрова и зам.-главния счетоводител Борислава Тренева-Кючукова, прокуратурата твърдеше, че колосалната сума е била изнасяна поетапно от края на 2011 г. до 19 юни т.г.

Обвинителната пледоария обаче провокира повече въпроси, отколкото отговори, тъй като от изложението на прокурорите по делото не стана ясно по какъв начин, от кого и в чия ползва се твърди, че са изнесени въпросните пари.

В крайна сметка СГС прецени, че има достатъчно данни, подкрепящи искането на разследващите за постоянен арест на Петрова и Кючукова. По отношение на главния счетоводител Мария Димова, съдът определи домашен арест заради влошеното й здравословно състояние, а изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев бе пуснат от ареста с най-леката мярка от четиримата – гаранция от 10 000 лева.

Петрова и Русев бяха обвинени за длъжностно присвояване на близо 206 млн. лева като извършители, а Кючукова и Димова – като техни помагачи.

От определението на съда стана ясно, че магистратите приемат, че действията на обвиняемите са извършени в изпълнение на нарежданията на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев, срещу когато обаче липсва обвинение.

Текстът от Наказателния кодекс, по който са привлечени към отговорност Русев, Петрова, Димова и Кючукова също е доста странен, тъй като той се използва в случаите, когато обвиненото длъжностно лице е присвоявало средства в своя полза. В цялата пледоария на прокуратурата обаче ставаше дума, че обвиняемите са действали по план, измислен и осъществен по изричното разпореждане на Василев.

Тези твърдения пък се базират на показанията на бившия съдружник на Цветан Василев Бисер Лазов, който разказвал как парите са излизали от банката и са предавани на Василев. Друг ключов свидетел е Теодора Танева, която е изпълнителен директор на една от фирмите, свързани с КТБ. И двамата обаче не са били служители на банката и според защитата на обвиняемите не са запознати с процедурите за боравене с главната каса в КТБ.

Междувременно Софийската градска прокуратура се отказа да поддържа искането си за арест на Русев и Димова, съобщи в сряда "Дневник", позовавайки се на неофициална информация от разследващите. От държавното обвинение засега не потвърждават това.

mediapool.bg