Кламер БГ - Новини: Съдът е разрешил разкриването на банковата тайна в КТБ

Съдът е разрешил разкриването на банковата тайна в КТБ

България

|
Ср, 16 Юли 2014г. 18:00ч.
Съдът е разрешил разкриването на банковата тайна в КТБ

Софийският районен съд (СРС) съобщи в сряда, че още на 10 юли е разрешил по искане на прокуратурата да падне банковата тайна за сметките в Корпоративна търговска банка. Искането за разкриването на сметките е внесено в съда ден по-рано от обвинителите.

С отпадането на тайната, прокуратурата ще разполага с информация кои са кредитополучателите и вложителите на КТБ и данните ще са достъпни на разследващите във връзка с водените от тях дела.

В момента парламентът, правителството и БНБ търсят решение за КТБ, като мненията са, че ако държавата ще покрива и негарантираните влогове от над 100 хил. евро, това трябва да стане след като е разкрит произходът на парите и е ясно, че те са придобити по прозрачен начин.

От съда допълват, че препис на решението за падане на банковата тайна е изпратен в Софийската градска прокуратура още на 10 юли. Журналистите би следвало да получат информация за това от наблюдаващия прокурор, посочват от СРС.

Това уточнение вероятно е направено като опровержение на лъжлива информация от "неофициални източници от държавното обвинение", разпространена в сряда от в. "Труд". Твърдението е, Софийският районен съд бави вече осми ден разкриването на данните за кредитополучателите в КТБ.

Прокурорските грешки зачестиха изключително много покрай историята с КТБ. Първо бяха арестувани трима души, които се готвили да убият Делян Пеевски, но после се оказа, че няма никакви доказателства срещу тях. После прокуратурата потвърди информацията на БНБ, че от трезора на КТБ са изнесени близо 207 милиона лева в чували. Пред съда обаче такива данни не бяха представени.

mediapool.bg