Кламер БГ - Новини: Приморско обяви бедствено положение заради дъждовете

Приморско обяви бедствено положение заради дъждовете

България

|
Ср, 16 Юли 2014г. 18:28ч.
Приморско обяви бедствено положение заради дъждовете

Бедствено положение заради обилните валежи е обявено в сряда в две общини по черноморското крайбрежие – Приморско и Бяла.

Хотели, улици и трафопостове в Приморско осъмнаха наводнени, но без ток са само отделни части на градчето и в местността Германка до Созопол.

Пороите създадоха проблеми и селата Ясна поляна и Веселие. Реките Ропотамо и Дяволска преляха, под вода останаха и участъци между Атия и Черноморец, които по-късно през деня бяха отводнени.

Приливната вълна от Дяволска река е отнесла заведение и автомобил в морето на Южен централен плаж в Приморско, съобщи агенция "Фокус". При инцидента няма жертви.

"Има прекъснато захранване, защото има наводняване на места. Пътят Ясна поляна - Приморско е затворен, има паднали дървета по пътя Приморско, покрай река Ропотамо към Созопол. Има наводнен участък на детелината на Приморско и е спрян централният път Приморско-Южното Черноморие", каза кметът Димитър Германов, цитиран от “Фокус”.

Има над 12 сигнала за наводнени хотели и къщи. Близо 300 туристи в един от хотелите останаха без ток и вода, съобщава ”Дарик”.

Река Ропотамо е преляла и е прекъснала пътя Приморско-Аркутино, съобщиха от регионалното министерство. Отсечката Приморско-Ясна Поляна е трудно проходима заради паднали от бурята дървета. Разклонът Созопол-Равадиново е трудно проходим, заради заседнали автомобили.

Непроходим е пътят между селата Росен и Веселие. Заради засегнатите участъци е въведен обходен маршрут по пътя Ново Паничарево- Ясна поляна – Приморско.

По разпореждане на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева от ВиК - Бургас са изпратили техника, която да помогне за разчистването на пътя към с. Веселие.

Екипите на Областно пътно управление – Бургас работят по разчистването на отводнителни канавки, затлачени водостоци и отводнителни шахти. По предварителна информация има изнесени асфалтови участъци и нарушение настилки.

В обслужвания от ВиК - Бургас район няма сериозни проблеми, свързани с наводненията в Приморско. Залята е една помпена станция, поради което от ВиК дружеството препоръчват днес и утре водата в селата Росен (община Созопол) и Веселие (община Приморско) да не се използва за пиене.

От доставчика на ток в региона ЕВН съобщиха, че са изпратили екипи да отводняват електрическите съоръжения, очаква се електрозахранването да бъде възстановено по-късно през деня.

Заради силни дъждове в Бяла е обявено бедствено положение, съобщи кметът на общината Анастас Трендафилов. По думите му в града има наводнени сгради, силният вятър е съборил клони и цели дървета. Има нанесени щети по плажната ивица и уличните настилки.

Най-сериозно е положението в Кара дере, допълни Трендафилов, цитиран от БТА. От тази местност, където ходят много къмпингуващи, пожарникарите са извели 8 души. Кметът посочи, че сред бедстващите в Кара дере е имало и майка с дете.

Той допълни, че заради паднали дървета пътят Варна - Бургас е бил затворен за кратко, но вече е освободен и движението е нормализирано. Анастасов каза, че бедственото положение в общината е обявено до 20 часа тази вечер, но ще бъде удължено, ако метеорологичната обстановка отново се влоши.

mediapool.bg