Кламер БГ - Новини: След спорове и признание, че ГЕРБ е управлявала с ДПС: НС създаде комисия за "Росенец"

След спорове и признание, че ГЕРБ е управлявала с ДПС: НС създаде комисия за "Росенец"

България

|
Четв, 22 Юли 2021г. 13:32ч.
След спорове и признание, че ГЕРБ е управлявала с ДПС: НС създаде комисия за "Росенец"

След спорове и признание, че ГЕРБ е управлявала с ДПС: НС създаде комисия за

Мнозинството в парламента реши да бъде създадена временна комисия, която да изясни всички факти и обстоятелства относно незаконосъобразни действия и бездействия на компетентни органи на територията на лесопарк "Росенец". Предложението беше на "Демократична България" и се отнася за летния сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Създаването на тази комисия бе подложено на гласуване след продължителни дебати и спорове. По време на тях от устата на Любен Дилов-син от ГЕРБ се чу едно признание – че ДПС, понеже българските турци били умни, е участвала във всички правителства досега, в това число и трите на Борисов.

В началото на обсъжданията Христо Иванов от "Демократична България" каза, че за да не се политизира дейността на комисията, той няма да членува в нея. По думите му "Росенец" е епикриза.

Йордан Цонев от ДПС подчерта, че от партията са за разкриване на факти и обстоятелства, но са против лицемерието. "Лицемерие е, когато говориш за определени неща, а това, което обвиняваш определени хора, изключваш други", заяви още Цонев.

След това той предложи обхвата на комисията да се разшири и да се включи също вилата на бизнесмена и съиздател на "Икономедия" Иво Прокопиев в Буджака. Цонев нарече Прокопиев "медиен магнат и монополист" и обяви, че той участвал в "проекта "Демократична България и имал 20 министри в правителствата на ГЕРБ"

От "Демократична България" отговориха, че това е опит темата да бъде "убита" и призоваха ДПС да си направят отделна комисия за "Колокита". От ДПС заявиха, че точно в тази комисия е мястото на тази тема.

"Направо настръхнах от този спор. Имам чувството, че след малко ще излезе и Маяковски да държи реч. Толкова драматично става тук. Ние ще подкрепим двете предложения, но имаме и трето. Сформирайте една работна група, за да се разберете за имотите по морето, медийните си магнати и всички проблеми, които имате", каза Тома Биков от ГЕРБ.

По-късно партията на Борисов размисли и не гласува.

Социалистът Крум Зарков пък обяви, че "когато има атака към почтеността на някой, всеки път тази спирала води до следващата закачка - за да се стигне до комисия, която накрая няма да свърши нищо". Той добави, че левицата би подкрепила две отделни решения - и за "Росенец", и за Буджака - но не и заедно в една комисия.

"Уважаеми колеги от ГЕРБ, всички тези безобразия, ако ги има, са са случвали по ваше време. Така че и вие недейте се забавлява", добави Зарков.

В крайна сметка бе прието предложението на "Демократична България" и обхватът не беше разширен. За председател на комисиятя бе избран Калоян Янков от ДБ. Всяка парламентарна група има по двама представители в нея.

mediapool.bg