Кламер БГ - Новини: След седмици преговори за климата сметките не излизат

След седмици преговори за климата сметките не излизат

Свят

|
Пон, 08 Ноем 2021г. 12:27ч.
След седмици преговори за климата сметките не излизат

След седмици преговори за климата сметките не излизат

Участниците в преговорите на конференцията за климата в Глазгоу преминават към план Б, след като поетите досега ангажименти се оказват недостатъчни, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Представителите на различните страни търсят начини взаимно да си оказват натиск за по-често преразглеждане на емисиите с цел глобалното затопляне да се държи под контрол, добавя вестникът.

След седмица преговори на форума КОП26 се оказва, че сметките не излизат, тъй като направените от правителствата обещания за намаляване на парниковите емисии не водят до резултатите, които според учени са необходими, за да се избегнат по-разрушителните последици от глобалното затопляне.

Справянето с този проблем е една от основните задачи пред преговарящите във втората седмица от конференцията. Представителите на ключови правителства, сред които на САЩ и страните от Европейския съюз, вече не разчитат на това няколко големи развиващи се държави да се ангажират с по-сериозни съкращения на емисиите по време на самия форум. Вместо това те възнамеряват през останалата част от конференцията да посветят усилията си на намирането на начини страните да бъдат накарани да поемат нови, по-амбициозни ангажименти в близко бъдеще, заявиха служители, цитирани от "Уолстрийт джърнъл".

САЩ са на път да приключат КОП26, без да покажат кой знае какво във връзка с климата, отбелязва в. "Файненшъл таймс".

Видни демократи като Барак Обама, Нанси Пелоси и десетки членове на американския Конгрес ще се включат тази седмица в конференцията. Същевременно обаче няма изгледи в САЩ да бъде прието ключово законодателство за климата преди края на форума в Глазгоу, изтъква изданието.

Висшите американски политици ще се включат в конференцията след напрегнати дни в Конгреса, където президентът Джо Байдън успя да постигне одобрение за своя инфраструктурен план, но не и за важните инициативи за климата, които беше обещал. Много от тези инициативи бяха включени в друг законопроект, чиято съдба остава несигурна, след като умерените демократи продължават да настояват да получат повече информация за това как ще се осигури финансиране за предлаганите мерки.

Активисти за климата изразяват разочарование от липсата на твърди ангажименти от страна на САЩ. Те обаче се надяват, че присъствието на толкова много членове на Конгреса в Глазгоу ще им даде възможност да защитят плана на Байдън за 1,75 трилиона долара, който включва около 550 милиарда долара за дейности, свързани с околната среда.

Байдън обеща да постави справянето с климатичните промени в центъра на своя дневен ред в САЩ и лично присъства на конференцията в Глазгоу миналата седмица. Неговото правителство обаче разочарова много от участниците във форума, като отказа да се присъедини към обещанията за постепенно спиране на използването на енергия от въглища и наред с Китай и Индия не се включи в обявеното в тази връзка споразумение, обхващащо 40 държави, посочва "Файненшъл таймс".

Малко хора са готови да променят начина си на живот, за да спасят планетата, показва проучване, цитирано от в. "Гардиън".

Според международна анкета, обхващаща 10 държави, сред които САЩ, Великобритания, Франция и Германия, гражданите са разтревожени от климатичната криза, но повечето смятат, че вече правят повече от всеки друг за опазването на околната среда, включително от своите правителства.

Проучването, проведено от социологическата агенция "Кантар" в края на септември и публикувано, за да съвпадне с конференцията в Глазгоу, показва, че 62 процента от анкетираните смятат климатичната криза за главното предизвикателство, пред което е изправен сега светът във връзка с околната среда. На следващо място са посочени замърсяването на въздуха, въздействието на отпадъците и новите болести. Запитани обаче как оценяват своите действия спрямо тези на властите, бизнеса и медиите, хората като цяло смятат, че са по-ангажирани с проблемите на околната среда от всеки друг в обществото.

Проучването съдържа "двойна поука за правителствата", каза Еманюел Ривиер от социологическа агенция "Кантар". По думите му първата е, че те трябва да отговорят на очакванията на гражданите. Втората поука е, че правителствата "трябва да убедят хората не в това, че климатичната криза е реалност, което вече е направено, а в това какви са решенията и как справедливо да споделим отговорността за тях", отбелязва "Гардиън".

mediapool.bg