Кламер БГ - Новини: Задънена улица за домакинството на следващия форум за климата, Русия блокира България

Задънена улица за домакинството на следващия форум за климата, Русия блокира България

Свят

|
Ср, 06 Дек 2023г. 14:04ч.
Задънена улица за домакинството на следващия форум за климата, Русия блокира България

Задънена улица за домакинството на следващия форум за климата, Русия блокира България

Задънена улица без прецедент е налице на тазгодишната конференция на ООН за климата КОП28 в Дубай по отношение на избора на страната домакин на следващия климатичен форум догодина, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че в първия ден на сегашния форум е имало само бегла препратка към КОП29, докато в предишни години председателстващите конференцията отбелязват поименно следващия домакин, за да подчертаят, че световната стратегия за борба с климатичните промени е начертана с години напред.

На този етап е обичайно следващата страна домакин вече да работи по организацията на форума и да постави дипломатическата основа за своето предстоящо председателство. Съгласно разпоредбите на ООН е ред на Източна Европа да председателства конференцията за климата КОП. Войната в Украйна направи това невъзможно, посочва Ройтерс.

Москва, която търпи санкции от Европейския съюз, не иска домакин да е държава членка но ЕС. България кандидатства за тази чест, но кандидатурата й беше блокирана от Русия.

Българският министър на околната среда Юлиян Попов каза пред изданието "Политико", че мотивите на Русия "са, че те не вярват, че България или друга страна от ЕС ще бъде безпристрастна при провеждането на КОП29". Според него обаче скритият аргумент на Русия е, че е "блокирана от страните от ЕС за различни неща във връзка с войната й срещу Украйна" и по този начин отвръща на удара.

Другите два евентуални домакина - дългогодишните опоненти Армения и Азербайджан, са отписани, тъй като отказват да се подкрепят взаимно, отбелязва Ройтерс, като допълва, че никоя друга страна досега не е заявила публично кандидатурата си за председателството на форума догодина и липсата на домакин на КОП29 не остава незабелязана.

"Наистина е крайно наложително да се знае кой е следващият домакин", заяви Кармен Роберта Табоада, делегат на конференцията от Бразилия, която вече подаде кандидатурата си за домакин на КОП30 (през 2025 г.) "Не знаем къде ще се проведе КОП29 догодина... и как тогава ще постигаме споразумения по толкова важен въпрос като климатичните промени?", пита тя.

Домакинът на годишната конференция на ООН за климата КОП (COP, абревиатура от Conference of Parties, Конференция на страните) прави повече от това да осигури място за провеждане на форума и да настани десетки хиляди участници от всякъде по света, уточнява Ройтерс. Председателството на един форум КОП, което неофициално започва в последните дни на предишната конференция, включва 12 месеца на дипломатически совалки между правителтсвата на страните по света, за да се положи дипломатическата основа на конференцията. Когато самият форум започне, съответният председател от страната домакин играе съществена роля в определянето на дневния ред и при взимането на решения.

Настоящият председател на КОП28 Султан Ахмед Ал Джабер, министър на индустриите и на високите технологии на ОАЕ, призова страните от Източна Европа "да ускорят и да изведат до край" разговорите за домакинството на КОП 29. Той назначи преговарящ с цел да се намери решение на проблема до 12 декември, когато завършва сегашната конференция в Дубай.

mediapool.bg