Кламер БГ - Новини: Американец, издирван за нападението срещу Конгреса, поискал убежище в Беларус

Американец, издирван за нападението срещу Конгреса, поискал убежище в Беларус

Свят

|
Вт, 09 Ноем 2021г. 12:11ч.
Американец, издирван за нападението срещу Конгреса, поискал убежище в Беларус

Американец, издирван за нападението срещу Конгреса, поискал убежище в Беларус

Американец, издирван в САЩ заради това, че е участвал в щурма срещу Конгреса през януари, е прекосил незаконно границата и е поискал убежище в Беларус. Това съобщи беларуската държавна телевизия, цитирана от Франс прес.

В репортаж, излъчен вчера вечерта от телевизия "Беларус 1", се появява мъж на име Еван Нюман. Той се намира в Брест близо до границата на Беларус с Полша. От репортажа става ясно, че Нюман е влязъл незаконно в Беларус от Украйна през август. Пристигнал е в Европа още през март и е прекарал няколко месеца на украинска територия. След това по думите му е избягал от тази страна, защото бил преследван от украинските служби за сигурност.

Мъж на име Еван Нюман, 48-годишен, е в списъка на издирваните от ФБР лица в САЩ. Там са му повдигнати няколко обвинения във връзка с щурма срещу сградата на Конгреса на 6 януари. Нюман е обвинен, че е нападнал полицаи. Според ФБР от профила на Нюман в социалната мрежа ЛинкдИн става ясно, че той е участвал в Оранжевата революция, довела прозападни сили на власт в Украйна през 2004 г. и 2005 г. В доклад на ФБР се казва, че в деня на щурма срещу Конгреса на САЩ Нюман носел шалче, свързано със събитията от Оранжевата революция.

В репортаж, излъчен през юли по американската телевизия Ей Би Си, мъж, който твърди, че е купил бившата къща на Нюман, казва, че последният се намирал в Украйна.

mediapool.bg