Кламер БГ - Новини: След наводненията: Потоп от боклуци

След наводненията: Потоп от боклуци

България

|
Ср, 13 Ян 2021г. 11:11ч.
След наводненията: Потоп от боклуци

Снимка: burgasnews

Ден след обилните валежи, предизвикали наводнения на много места, се появи друга грозна гледка – тонове боклуци на много места в реките. Водите донесоха всякакви отпадъци от пластмасови бутилки и найлонови торбички до хладилници и телевизори. По традиция тоновете боклуци предизвикват възмущение в социалните мрежи, но виновни за замърсяването едва ли ще се намерят. Вероятно няма да се стигне и до мащабно почистване.

Да спадне водата и ще изчистим

Град Средец бе залят от вълна боклуци, след като местната река вдигна нивото си и заля мост. Кметът на града Иван Жабов обеща, че след като водите спаднат отпадъците ще бъдат почистени, съобщи burgasnews.

Река Средецка не е единствената затлачена от боклуци. Искър край Своге също бе задръстен от всякакви отпадъци. Те се събраха в близост до ВЕЦ-а, съобщи бТВ. Сигнал за тоновете боклуци бе подаден от Лора Петкова.

"Същината на проблема е много по-дълбока, а именно все по-честите преливания и проблеми, които създава реката. През годините има все повече наводнения. Въпросът, който си задават жителите на общината, е дали причината са само лошите метеорологични условия", заяви тя.

Снимка: бТВ

Според Петкова има европейски проект, финансиран с 6 млн. лв. в рамките на който се изгражда система за контрол на водите на Искър.

"Аз питам къде са резултатите и на какъв етап е този проект", каза тя.

Ние не сме виновни

ВЕЦ-Своге няма вина за замърсяването на реката, заяви представителят на централата Васил Шуманов. Според него този боклук "винаги го е имало в реката".

"В момента го виждаме така натрупан заради високите води през последните дни. Поради тази причина ВЕЦ-овете не работят и отпадъците остават в коритото на езерото пред тях. В нормална ситуация, когато те работят, имаме съоръжения за почистване на водата, които автоматично събират този боклук, след което се извозва", обясни той.

mediapool.bg