Кламер БГ - Новини: Костов: България може да влезе в нов осемгодишен цикъл на политическа нестабилност

Костов: България може да влезе в нов осемгодишен цикъл на политическа нестабилност

България

|
Ср, 13 Ян 2021г. 14:38ч.
Костов: България може да влезе в нов осемгодишен цикъл на политическа нестабилност

"България може да влезе в нов осемгодишен цикъл на политическа нестабилност. Като тези между 1989 г. и 1997 г. и между 2009 г. и 2017 г. Те не бяха добри за страната", предупреди бившият премиер Иван Костов.

По думите му изборите в епидемична обстановка крият риск от слаба активност и формирането на власт с ниско обществено доверие и малка подкрепа.

"Големият въпрос е, че има риск за политическото представителство, което ще се излъчи от изборите. Предизборната кампания ще бъде много затруднена, особено за по-малките партии. Те са изолирани от медиите. Там са управляващите и от време на време БСП. Епидемията силно ограничава възможностите на по-малките формации", посочи Костов пред БНР.

Той отбеляза, че ако продължат или се усилят сегашните ограничения, това ще направи невъзможен контактa

на политиците с избиратели.

"Само ГЕРБ ще имат полза, защото само те могат да показват магистрали и други строежи. Равнопоставеността между партиите може да се запази, само ако спре проправителствената медийна пропаганда", допълни той.

Избори след Великден

Костов коментира, че са основателни аргументите за изтегляне на изборите след Великден.

Тогава ще има повече възстановени от епидемията и повече ваксинирани.

"Властите обясняват, че сега никой не може да каже какъв е риска и това е вярно, но се дължи изцяло на тяхното бездействие и некомпетентност. При добро управление бе възможно да се каже какъв ще е рискът. Трябваше да бъдат положени усилия за неговото изследване и разбиране", коментира той.

По думите му рискът ще бъда най-голям за членовете на секциите, но той може да бъде елиминиран, ако те бъдат ваксинирани.

"Нивото не е високо"

Според него предложенията за видеонаблюдение на преброяването на гласовете и гласуване по пощата не са "екзотични", както смятат управляващите.

"При съвременните технологии е напълно възможно. Технологически има такива възможности, това че властите не ги познават не дава основание да ги определят като екзотични", посочи той.

Не е високо нивото на политиците и точно от тези не трябва да се очаква да познават технологиите, добави Костов в интервю за БНР.

mediapool.bg