Кламер БГ - Новини: Управляващите искат Радев да насрочи изборите, а ДПС пита "дали ще се справим с вируса ГЕРБ"

Управляващите искат Радев да насрочи изборите, а ДПС пита "дали ще се справим с вируса ГЕРБ"

България

|
Ср, 13 Ян 2021г. 11:32ч.
Управляващите искат Радев да насрочи изборите, а ДПС пита "дали ще се справим с вируса ГЕРБ"

След три седмици ваканция депутатите се върнаха в парламента. Очаквано наближаващите избори се превърнаха в основна тема в началото на първото им заседание. ГЕРБ призова президента да насрочи датата за изборите, а БСП обяви, че времето на управляващите е изтекло и предстои промяна. ДПС пък видяха предстоящите избори като най-важните от 1989 година насам и обявиха, че от това зависидали " ще се справим с вируса ГЕРБ".

Последната сесия на 44-ото Народно събрание бе открита от председателя на парламента Цвета Караянчева. Мандатът на депутатите изтича на 26 март, но досега по традиция парламентът винаги е излизал във ваканция по време на предизборната кампания. Междувременно обаче управляващите трябва да внесат промени и закона за извънредното положение, за да дадат могат карантинираните да гласуват.

Сега в началото на заседанието първа взе думата именно Караянчева. Очаквано Караянчева отново призова по време на предизборната кампания партиите да избягват "внушенията, че има опасност от манипулация на изборните резултати".

Тя добави, че предстоящата предизборна кампания няма да прилича на никоя предишна заради коронавируса и противоепидемичните мерки. "Предстоят първите парламентарни избори, които ще бъдат организирани от правителството", допълни Караянчева. За първи път правителство на ГЕРБ не подава оставка и изборите не се организират от служебно, а от редовното правителство.

Председателят на парламента добави, че още октомври е изпратила покана до европейските наблюдатели, за да "има спокойствие, че честността ще бъде гарантирана".

След думите на Караянчева парламентарните групи взеха думата за традиционните декларации в началото на нова сесия. Първи думата взеха от ГЕРБ.

ГЕРБ: Радев да насрочи изборите час по-скоро

"Призоваваме президентът Радев да вземе час по-скоро решение за изборите и да даде възможност на институциите, партиите и гражданите да се подготвят", призова председателят на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова и добави, че за управляващите не било важно коя точно ще е датата.

"В тежки времена като днешните, България има нужда от единство. Ще продължим да възприемаме опозицията не като врагове, ще бъдем отворени за диалог независимо каква ще бъде оценката на българските избиратели", каза още Дариткова и добави, че който получи възможността да управлява ще се нуждае не само от коректив, но и от съюзници.

По думите ѝ основният опонент на ГЕРБ продължавал да бъде коронавирусът. "ГЕРБ е готова да се вслушва във всеки разумен глас, да прояви необходимата воля и търпение", добави Дариткова.

Според нея би било добре да се взема пример от хората, които с риск за живота си са избрали да помагат, вместо да коментират. "Да живеят, вместо да съществуват", посочи председателят на групата на ГЕРБ.

Дариткова припомни и за летните протести и искания за оставката на правителството. Тя припомни, че Радев в призовал парламентът да се саморазпусне. "Днес ние сме убедени, че постъпихме правилно, като не се съобразихме с неговите призиви, чиято несъстоятелност днес е видима за всички (...) Протестите ни направиха по-смирени, а неспособността на парламентарната и извънпарламентарната опозиция по-отговорни", каза тя и добави, че "в края на мандата ГЕРБ са готови да приемат оценката на българските избиратели".

БСП: Ще има промяна след изборите

"Времето ви изтече. Знаем, че след изборите ще има промяна", каза председателят на БСП Корнелия Нинова.

По думите ѝ през "следващите месеци се залага бъдещето ни за десетки години напред". Нинова обяви, че през последните години управляващите продължили да развиват "две паралелни Българии - една телевизионна и една реална".

"Искаме отчет на правителството в какво състояние остава България. Не онзи телевизионния отчет, а истинския. Ние ще го направим и ще търсим отговорност. Пропиляхте последните 11 години за България, не можем да ви позволим да пропилеете и следващите 11", добави лидерът на БСП.

Тя добави, че приоритетите на БСП са здравеопазване, образование, данъчна политика, преизчисляване на всички пенсии, социални мерки, екология и земеделие.

"Можем да изградим модерна България. Смятам, че изборите ще сложат началото на това. Не просто една партия да смени друга. Ново начало за промяна на модела. Ние ще работим за честни и прозрачни избори. Уважаеми български граждани, от всички нас зависи промяната. Тя е възможна. Поискайте я и бъдете активни участници в нейното изпълнение. Знам, че ще се справим", добави Нинова.

ДПС: От изборите зависи дали ще се справим с вируса ГЕРБ

"От тези избори зависи дали и за колко време ще се справим с кризата, създадена от ГЕРБ. Ако ползваме терминологията на Covid кризата как и за колко време ще се справим с вируса ГЕРБ, който унищожава демокрацията и свободата в България", каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Според него предстоят най-важните избори от 1989 година насам, а след тях новите управляващи ще "имат трудна задача - от една страна изцеление от коронавируса, а от друга - изцеление на обществото и неговото обединение".

По думите му с тази последна сесия на парламента "ще затворим страницата на един доста противоречив и разнопосочен период от нашата най-нова история". "Период на безпомощно лутане, самонадеяно и безотговорно поведение, управление без реформи, с доста пиар и самохвалство", добави той.

Карадайъ разкритикува начинът, по който ГЕРБ управлява, откакто е на власт: "Кризите се задълбочават, междуинституционалната война разрушава държавността, демокрацията е в упадък, икономиката е в колапс, доверието в бизнес климата е тотално разрушено, напрежението в обществото расте. Като включим и Covid кризата трябва да подчертаем, че тя направи по-видимо истинското положение на нещата, особено в нереформираната здравна система".

Той добави, че последната година управляващите ще бъдат запомнени с "безразборното харчене" и с бюджет "за предизборни цели".

По думите на Карадайъ ДПС щяла да продължава да изпълнява мисията си за "гарантиране на правата на човека, териториалната цялост на държавата и нейния суверенитет, за развитие на икономиката".

mediapool.bg