Кламер БГ - Новини: След заканата "Идвам" Божков се тагна от Барселона

След заканата "Идвам" Божков се тагна от Барселона

България

|
Пон, 15 Март 2021г. 13:31ч.
След заканата "Идвам" Божков се тагна от Барселона

Хазартният бос Васил Божков пусна ново видео в социалните мрежи и се тагна от барселонския квартал "Ла Барселонета" само седмица след като написа "Идвам". Заканата му бе по повод решение на Съда на ЕС в Люксембург, че останалите държави може да не изпълняват европейски заповеди за арест, издадени от България.

Във видеото Божков, за чието задържане също има издадена европейска заповед, не коментира казуса. То е изцяло предизборно. От него няма как да се установи дали наистина е Европа, където би могъл да бъде задържан по искане на българските власти. Досега бизнесменът твърдеше, че е в Дубай.

Казусът, по който се произнесе съдът, няма общо с Божков. То е по повод заповед на районната прокуратура в Свищов, издадена миналата година с искане за задържането на българин, заподозрян в кражба на пари и бижута. Той е арестуван на 11 март 2020 година във Великобритания. Арестуваният обаче оспорва българската заповед за арест пред районния съд в Уестминстър.

Английският съд постановява, че в българското право нито актът на прокурора, с който се разпорежда задържането на издирваното лице, нито европейската заповед за арест, издадена от същия орган, подлежат на съдебен контрол. По това българското право се различава от това в другите държави членки.

Финалното решение на Съда на ЕС е, че в България "не са изпълнени изискванията, присъщи на ефективната съдебна защита, от която трябва да се ползва лице, срещу което е издадена европейска заповед за арест за целите на наказателното преследване".

mediapool.bg