Кламер БГ - Новини: След 11 гласувания още няма председател на Камарата на представителите в САЩ

След 11 гласувания още няма председател на Камарата на представителите в САЩ

Свят

|
Пет, 06 Ян 2023г. 09:15ч.
След 11 гласувания още няма председател на Камарата на представителите в САЩ

Кевин Маккарти, сн. ЕПА/БГНЕС

Столът на председателя на Камарата на представителите на САЩ остана празен за трети пореден ден, след като лидерът на Републиканската партията Кевин Маккарти отново не успя спечели достатъчно гласове, предаде Асошиейтед прес.

Маккарти загуби седмия, осмия, а след това и историческите девети, десети и единадесети кръг от гласуването. Въпреки бурните протести на демократите, републиканците гласуваха за отлагане на заседанието, така че вотът ще продължи.

"Очевидно обичам да влизам в историята", заяви Маккарти без видимо притеснение.

От 1860 г. долната камара на Конгреса не е гласувала толкова много пъти за избор на председател. Тогава бяха необходими 44 тура, посочва Би Би Си.

Група от 20 консервативни републиканци лишават Маккарти от необходимите 218 гласа. Те гледат скептично на конгресмена от Калифорния въпреки подкрепата за него от бившия президент Доналд Тръмп, отбелязва БНР.

Един от тях, Ралф Норман от Южна Каролина, каза пред Би Би Си, че просто не вярва на Маккарти. По думите му екипът на Маккарти ги заплашил с политическо отмъщение, ако не влязат в правия път, в седмиците преди избора.

"Изхвърляне от комисиите. Загуба на всяка привилегия, която имаме... Като цяло им казахме, че ако не можем да задаваме въпроси и да държим сметка на най-влиятелния човек, когото се готвим да поставим на поста, тогава сме вън“, каза Норман.

Междувременно демократите от малцинството продължиха да гласуват единно за своя лидер, Хаким Джефрис от Ню Йорк, първият афроамериканец, ръководил партия в Конгреса.

Но изглежда малко вероятно той да спечели шестима републикански дезертьори, за да бъде избран за председател.

mediapool.bg