Кламер БГ - Новини: Двама души, свързани с протестите в Иран, бяха екзекутирани

Двама души, свързани с протестите в Иран, бяха екзекутирани

Свят

|
Съб, 07 Ян 2023г. 11:35ч.
Двама души, свързани с протестите в Иран, бяха екзекутирани

Двама души, свързани с протестите в Иран, бяха екзекутирани

Двама души бяха екзекутирани в Иран, след като бяха признати за виновни за убийството на паравоенен по време на протестите, причинени от смъртта на кюрдската иранка Махса Амини, предадоха световните агенции, като се позоваха на съдебните власти.

"Мохамад Махди Карами и Сейед Мохамад Хосейни, главните извършители на престъплението, превърнало Рухола Аджамиан в мъченик, бяха обесени тази сутрин", пише иранското издание "Мизан".

Рухола Аджамиан е бил член на милицията на басиджите, свързана с иранския корпус на гвардейците на Ислямската революция, идеологическата армия на Иран.

На 4 декември двамата обесени днес иранци, бяха осъдени на смърт от първоинстанционен съд. На 3 януари Върховният съд на Иран потвърди смъртните им присъди. Двамата бяха обвинени, че са убили Аджамиан на 3 ноември в град Карадж, западно от Техеран.

От началото на протестното движение в Иран няколко души, свързани с протестите, бяха осъдени на смърт в страната, според преброяване на АФП, основаващо се на официални информации. От тях 4 бяха екзекутирани, 2 са с потвърдени от Върховния съд присъди, 6 чакат нов процес, а 2 получиха правото да обжалват наказанието си.

Активисти казват, че още около 10 души, свързани с протестите, могат да бъдат осъдени на смърт, заради обвиненията, които са им повдигнати.

mediapool.bg