Кламер БГ - Новини: Мексиканските власти заловиха Овидио Гусман, син на наркобарона Ел Чапо

Мексиканските власти заловиха Овидио Гусман, син на наркобарона Ел Чапо

Свят

|
Пет, 06 Ян 2023г. 14:03ч.
Мексиканските власти заловиха Овидио Гусман, син на наркобарона Ел Чапо

Изгорели автомобили след сблъсъците в Кулиакан, Сн. ЕПА/БГНЕС

Мексиканските власти заловиха Овидио Гусман, син на известния наркобарон Ел Чапо, съобщиха пред Ройтерс четирима служители, запознати с въпроса.

Новината за залавянето дойде след нощ на сблъсъци в град Кулиакан в северния щат Синалоа, където се намира и едноименният наркокартел - една от най-могъщите организации за трафик на наркотици в света.

Овидио, превърнал се в ключова фигура в картела "Синалоа" след ареста на баща си, бе задържан за кратко през октомври 2019 г. от силите за сигурност. Скоро след това обаче той бе освободен, за да бъде избегнато кърваво отмъщение от страна на неговия наркокартел, което бе и смущаващ провал за мексиканските власти.

Тази сутрин силите за сигурност бяха заети с опитите си да овладеят ответната реакция на семейство Гусман в района, каза Кристобал Кастанеда, ръководител на службата за обществена сигурност в Синалоа.

По улиците се виждаха опожарени автомобили и тежковъоръжени служители на реда, които патрулират с пикапи.

Местните власти призоваха хората да останат по домовете си и съобщиха, че заради сблъсъците училищата и учрежденията са затворени . "Молим гражданите на Кулиакан да не напускат домовете си заради блокадите в различни части на града", написа в "Туитър" кметът на града Хуан де Диос Гамес.

В социалните мрежи се появиха видеа, на които се виждат тежки среднощни сражения в Кулиакан, чието небе е осветено от изстрели от хеликоптер.

Летището в града също е станало мишена на насилие. Мексиканската авиокомпания "Аеромексико" заяви, че един от самолетите ѝ е бил улучен от изстрел малко преди планиран полет до град Мексико. При инцидента няма ранени, но тази нощ аеропортът ще остане затворен.

Овидио беше задържан в град Мексико преди срещата на върха на Северноамериканските страни, която ще се състои следващата седмица в мексиканската столица. Във форума ще участва и американският президент Джо Байдън, а един от обсъжданите проблеми ще бъде именно сигурността.

Според мексикански официални лица арестът на Овидио Гусман вероятно трябва да послужи като доказателство за сътрудничеството между САЩ и Мексико в тази сфера преди визитата на американския държавен глава.

Вашингтон беше предложил награда от пет милиона долара за информация, която може да доведе до задържането на Овидио.

Все още не е ясно дали той ще бъде екстрадиран в САЩ, следвайки съдбата на баща си Ел Чапо, който излежава доживотната си присъда си в най-строго охранявания американски федерален затвор в щата Колорадо, отбелязва Ройтерс.

В последно време САЩ оказаха по-голям натиск върху Мексико да засили борбата си с престъпни организации като картела "Синоала“. Причина за това стана рязкото увеличаване на смъртните случаи, свързани със синтетичния опиоид фентанил, който се произвежда и изнася от мексикански престъпни групировки.

Едуардо Гереро, ръководител на компанията "Латина консултинг“, която изследва организираната престъпност в Мексико, предупреди, че арестът на Овидио Гусман може да отслаби картела му "Синоала“, но от друга страна може и да помогне на основния му съперник - известния с насилието си картел "Халиско ново поколение".

mediapool.bg