Кламер БГ - Новини: Слави Трифонов атакува премиера за Северна Македония и БНБ

Слави Трифонов атакува премиера за Северна Македония и БНБ

България

|
Ср, 06 Апр 2022г. 18:47ч.
Слави Трифонов атакува премиера за Северна Македония и БНБ

Слави Трифонов, Снимка: Архив

Лидерът на партия "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов разкри с пост във Фейсбук противоречията си с премиера Кирил Петков по ключови въпроси - ветото към Северна Македония за започване на преговори за членство в ЕС и избора на нов управител на Българската народна банка (БНБ). В края на изявлението си коалиционният партньор вметва, че "времената са такива, че моментът не е подходящ нито за нови избори, нито за нови сътресения", но оставя усещането, че отношенията между ИТН и водещите в управляващата коалиция "Продължаваме промяната" (ПП) са крайно обтегнати.

Посланието на Трифонов е насочено основно към министър-председателя Кирил Петков.

От него става ясно, че едната причина за разлома в коалицията е Северна Македония.

"За съжаление, премиерът Кирил Петков през цялото време се опитва да заобиколи това споразумение (коалиционното споразумение, според което България запазва досегашната си позиция за Северна Македония, б. р.) и да отхвърли ветото на България без никакви условия. Той желае до края на юни да започнат преговори със северномакедонците, без да има никакви юридически гаранции за спазването на правата на българите в тази държава. Уточнявам, че това той правеше без да съгласува изявленията и действията си не само с дипломатите от Министерство на външните работи, но и без съгласуване с коалиционните партньори, камо ли с Народното събрание", недоволства Трифонов.

Той съобщава, че чужди дипломати били учудени, че коалиционните партньори не знаят какво точно е обещал министър-председателят Кирил Петков (за Северна Македония, б. р.), при положение, че има още три формации в управляващата коалиция. "Едва тази седмица чуждите дипломати разбраха, че в коалицията няма единно решение по този въпрос", отбелязва лидерът на ИТН. След това той преминава към познатите си "патриотични" изявления.

От изявлението на Трифонов става ясно, че той е силно подразнен и от "изключително нецензурна, груба и невъзпитана квалификация в личен план към господин Любомир Каримански, кандидат за управител на БНБ". Въпреки че в коалицията няма единство за кандидатурата на бившия шеф на Инвестбанк, той остава непреклонен в усилията си да получи високия пост на всяка цена.

Трифонов напомня на Петков, че изборът за шеф на БНБ е от компетенцията на Народното събрание, а не на Министерски съвет, което вероятно е знак, че текат договорки с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" за подкрепа на кандидатурата на Каримански. "Продължаваме промяната" и "Демократична България" обявиха, че твърдо подкрепят Андрей Гюров за управител на БНБ. Към него клони и БСП.

Лидерът на ИТН завършва изявлението си с нещо като индиректно предупреждение към коалицията.

"Уважаеми българи и уважаеми партньори от коалицията, която управлява в момента България, времената са такива, че моментът не е подходящ нито за нови избори, нито за нови сътресения. Затова искрено се надявам, че министър-председателят ще ревизира отношението си и към Северна Македония, и към избора за шеф на БНБ. Защото това са въпроси, които касаят не само управляващата коалиция, а всички българи", пише Трифонов, чиято партия обаче според последното проучване на "Маркет линкс" в момента остава последна сред настоящите в парламента с подкрепа само на 6.7 процента..

mediapool.bg