Кламер БГ - Новини: Държавата ще има звено за мониторинг на социалните мрежи

Държавата ще има звено за мониторинг на социалните мрежи

България

|
Ср, 06 Апр 2022г. 19:18ч.
Държавата ще има звено за мониторинг на социалните мрежи

Държавата ще има звено за мониторинг на социалните мрежи

До месец държавата ще разполага със звено за мониторинг на социалните мрежи. Структурата ще бъде към Министерство на електронното управление и ще стане факт с обнародването на устройствения му правилник. Това стана ясно в сряда от изказване на министър Божидар Божанов при изслушване в парламентарната комисия по вътрешна сигурност за организацията на държавата за противодействие на фалшивите новини, които се прокарват през социални мрежи.

“Не става въпрос за това министерството да следи един или друг човек или група какво пише в социалните мрежи, а идеята е да се следи за тенденции, за разпространени определени наративи, кога се засилват и кога отслабват, да ги свързва със събития в реалния свят и да представя на министерствата доклади за теми, които са свързани с тяхното поле на компетентност, на базата на които те да реагират”, посочи Божанов.

Пред медиите министърът посочи, че звеното ще заработи вероятно до месец, след като бъде приет устройственият правилник на Министерството на електронното управление, което ще позволи ведомството да има формално правомощие за създаването му. Той обясни, че звеното ще бъде аналитично и с подходящи инструменти за мониторинг ще генерира доклади, които да изпраща на съответните институции.

По повод на регулацията на фалшивите новини и дезинформацията, министър Божанов каза пред народните представители, че държавата не е тази, която трябва да каже кое е истина и кое не е. Той добави, че институциите са в контакт с Фейсбук по темата, но комуникацията е трудна, като трудности срещат и други държави.

Преди броени дни министърът публикува свой аналитичен текст "Какво прави държавата срещу дезинформацията"

mediapool.bg