Кламер БГ - Новини: Президентът ще разгледа искането на правителството за отстраняване на шефа на НСО (обновена)

Президентът ще разгледа искането на правителството за отстраняване на шефа на НСО (обновена)

България

|
Четв, 07 Апр 2022г. 10:05ч.
Президентът ще разгледа искането на правителството за отстраняване на шефа на НСО (обновена)

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев ще се запознае с мотивите на Министерския съвет и ще обяви своето решение относно исканата оставка на началника на Националната служба за охрана (НСО) бригаден генерал Емил Тонев. Това съобщиха за БТА от прессекретариата на държавния глава.

По-рано в сряда правителственият говорител Лена Бориславова съобщи, че правителството настоява шефът на Националната служба за охрана (НСО) ген. Емил Тонев да бъде освободен от поста си.

Причината е, че службата е предала на прокуратурата записите от камери от сградата на Министерския съвет. Става дума за разследване на Софийската градска прокуратура. Не е ясно за какво точно е делото. Записите са поискани "в спешен порядък" преди около три седмици. Досега прокуратурата не е давала никаква информация по това разследване.

По този повод премиерът Кирил Петков коментира, че действията на прокуратурата са безобразие. Той обясни, че държавното обвинение е изискало записите за период от месец - от 23 фeвруари до 23 март.

Кабинетът настоява президентът Румен Радев да освободи Тонев. По закон шефът на службата се назначава от държавния глава, а правителстовото може само да прави предложение.

Тонев е назначение на Радев. Генералът пое службата след скандалите около резиденцията на Ахмед Доган в "Росенец" преди две години. След протести край летния сарай НСО бе поискала да се блокира всякакъв достъп до имота – по суша, въздух и вода.

Бориславова обясни, че на територията на МС се намира контактна точка, чрез която могат да се подават сигнали за престъпления директно до Европейската прокуратура.

"Тук има защитени свидетели, които искат да подават информация. С предаването на тези видеоматериали се компрометира поверителността, наличността на подателите на сигналите и се застрашават техните права", каза още тя.

Според нея имало и данни за непрозрачно харчене на средства от бюджета на службата.

"Президентът по закон има право да освободи началника на НСО на основание тежко нарушение, системно неизпълнение на служебните задължения, както и извършване на действия, които накърняват престижа на НСО", заяви Бориславова.

mediapool.bg