Кламер БГ - Новини: Спецпрокурор получил "кърваво писмо" със смъртна заплаха (обновена)

Спецпрокурор получил "кърваво писмо" със смъртна заплаха (обновена)

България

|
Четв, 07 Апр 2022г. 12:49ч.
Спецпрокурор получил "кърваво писмо" със смъртна заплаха (обновена)

Спецпрокурор получил

Магистрат от специализираната прокуратура е бил системно следен и получил писмо с предупреждение за убийство.

Софийската районна прокуратура е образувала досъдебно производство по случая след получен сигнал, се казва в съобщение на държавното обвинение.

На 6 април в служебния кабинет на магистрата в шкаф е открит хартиен плик адресиран лично до прокурора без да е посочен подател.

В плика са открити един патрон, калибър 9х19 мм, и няколко хартиени бележки, представляващи изрезки на отделни думи, сред които "кръв" и "информиран", както и името на чужда държава и болнично заведение в столицата, е посочено в съобщението на прокуратурата.

Няма информация кой е заплашваният прокурор и по какви случаи е работил.

Посочено е само, че разследването по случая е възложено на следовател от Софийска градска прокуратура.

Прокуратурата е подложена на медиен и политически тормоз, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева без да обясни какво е общото със заплахата за убийство. Сега натискът е с криминален характер, каза тя.

"Каква е целта? Магистратите да се страхуват и да не могат да изпълняват служебните си задължения. Нашата основна мисия е да се борим срещу престъпността и да защитаваме българските граждани от посегателства, а не наши колеги и техните близки да са подложени на заплахи и преследвания", заяви тя.

Милева попита как държавата ще гарантира, че същото няма да се случи и с друг магистрат.

"Какво трябва да се случи още, за да работим всички ние наистина за обществото, а не да се притесняваме от медийни атаки, заплахи, репресии? Доживяхме, наши колеги да извършват оглед в служебните ни помещения, да разпитват колеги, чийто живот е поставен под заплаха", каза още тя.

МВР има пълна готовност да се включи в разследването на заплахата, заявиха от силовото ведомство. Оттам посочиха, че могат да помагат само след разпорежадне на прокурор, защото вече е образуван разследване.

"Посегателството и заплахите срещу държавни служители и магистрати, борещи се срещу престъпността, е недопустимо. Надяваме се, че наличието на видеонаблюдение и пропускателен режим в сградата на ул. "Черковна" биха допринесли за бързото разкриване на извършителите и изправянето им пред съда", казаха от полицията.

Магистратът е с охрана повече от година. Допреди няколко месеца с тази дейност се занимаваше Бюрото за защита, което се ръководеше от главния прокурор Иван Гешев. След това структурата бе прехвърлена в правосъдното министерство. Зам.-министърът Емил Дечев обясни, че мерките за защита на магистрати не са били променяни, а в много случаи и физическата охрана се извършва от същите хора.

"Призоваваме да не се политизира конкретният случай и силно се надяваме да не се злоупотребява с него и да се използва за някакви цели", каза той.

mediapool.bg