Кламер БГ - Новини: Метрото може да поеме до 1 млн. души в случай на военна опасност

Метрото може да поеме до 1 млн. души в случай на военна опасност

България

|
Четв, 07 Апр 2022г. 14:33ч.
Метрото може да поеме до 1 млн. души в случай на военна опасност

Метрото може да поеме до 1 млн. души в случай на военна опасност

Общата площ на метростанциите, които могат да се използват от гражданите при военна опасност, е 145 000 квадратни метра. Метростанциите заедно с тунелите могат да поемат близо 1 млн. души в критичен момент, посочи зам.-кметът по финансите на София Дончо Барбалов пред Столичния общински съвет (СОС).

Барбалов уточни, че метрото разполага със собствена вентилационна и електрическа система, както и със санитарни възли и водопроводна и питейна вода за такива ситуации.

"Всичко се поддържа в отлично състояние", каза заместник-кметът.

От думите му стана ясно, че Столичната община поддържа автоматизирана система за радиационен мониторинг и ранно предупреждение на гражданите, като осигурява ежегодно обслужване на измервателните уреди, сочи докладът.

В момента над 100 служители на Столичната община всекидневно работели по посрещане и настаняване на бягащите от войната граждани на Украйна, информира Барбалов. Той припомни, че, съвместно с областния управител, е бил изграден координационен център на Централна гара, където вече работят и пунктове за издаване на временен статут, което улеснява украинските граждани.

В София е и единствения в страната учебен полигон за обучение на служители на общински и държавни институции. Той включва модулни площадки за обучение и тренировки за височинно алпийско спасяване, изолиране и третиране на химически опасни вещества, реакция при пожар, наводнение и земетресение, обясни Барбалов. По думите му през изминалите години дирекция "Аварийна помощ и превенция" на общината е обучила над 4 400 ученици от столичните училища за реакция при кризи.

mediapool.bg