Кламер БГ - Новини: Слави Трифонов атакува Христо Иванов с опорки от близки до Пеевски медии

Слави Трифонов атакува Христо Иванов с опорки от близки до Пеевски медии

България

|
Четв, 12 Авг 2021г. 16:59ч.
Слави Трифонов атакува Христо Иванов с опорки от близки до Пеевски медии

Слави Трифонов атакува Христо Иванов с опорки от близки до Пеевски медии

След като партията му се провали с опита за състави правителство, Слави Трифонов излезе с лична атака срещу съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов. Във фейсбук той развива хипотезата какво би станало, ако бе предложил Иванов за министър -председател, след което описва биографията му в добре познатата стилистика и опорни точки на медии, гравитиращи около Пеевски.

Странно е, че самият Трифонов дълги години бе мишена на всевъзможни манипулации, лъжи и атаки от същите тези медии, които работят като пропагандни рупори на ДПС и ГЕРБ, от които "Има такъв народ" се разграничава.

Конкретният повод за новата атака на Трифонов е тази, че "днес Христо Иванов отново е коментирал биографиите на номинираните министри от "Има такъв народ".

"Ако "Има такъв народ" беше номинирал за министър-председател Христо Иванов, от "Демократична България" и кръга около тях щяха да кажат следното: "О, не – не става!", пише Слави Трифонов и изрежда какви са били родителите на Иванов, как той е бил министър във втория кабинет на Бойко Борисов, независимо че го смята за "мутра" и че Иванов носи отговорност за разцеплението на десницата.

Малко по-късно Христо Иванов отговори, също във фейсбук.

"Вчера подарихме на ИТН колекция от пропагандните пасквили, които Пеевските медии публикуват с години срещу нас и днес г-н Трифонов вече ги ползва по предназначение. Това не е изненада - във всеки момент, в който ИТН се сблъскат с принципни аргументи, за които нямат отговор, те преминават към яростна лична агресия. Атаките с тези опорки не са ни спирали през всички тези години, няма да ни спрат и сега", написа съпредседателят на ДБ.

"Интересно е друго, г-н Трифонов принципно е прав: биографиите на кандидатите за министерски постове са ключов въпрос. От тях хората могат да разберат дали един кандидат има капацитета да носи огромното обществено доверие, което се изисква за заемане на тези постове. Това се опитвахме да обясним и ние през цялото време на неговите сценаристи: не можем да инвестираме гласуваното ни доверие в кандидати, без да ги подложим на много внимателна предварителна преценка. Нещо, което досега се струваше скандално на ИТН до там, че го нарекоха предателство", казва още Христо Иванов.

Задочната престрелка става в деня, в който правителственият мандат на ИТН окончателно замина в историята, след като партията не успя да осигури подкрепа от трите партии, с които водеше разговори, но не искаше да ги чуе и не съгласува с тях нито едно от кадровите си предложения.

Очевидно Трифонов вече е в режима на предизборна кампания и по всичко личи, че основният политически противник ИТН ще е "Демократична България", а не ГЕРБ или ДПС.

Това е поредна атака на лидера на ИТН срещу ДБ и лично срещу Христо Иванов, след като по-рано ги обвини, че искат постове в евентуалното еднопартийно правителство на ИТН. Христо Иванов отговори, че това е лъжа.

На 11 август, след като правителственият мандат на ИТН се провали, зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов също обвини Христо Иванов – но не за това, че е искал постове, а защото искал да одобрява всички кандидатури на ИТН.

Христо Иванов потвърди това: Аз стоя зад думите си, че ако искате да гласуваме за ваше правителство, е редно преди това да съгласуваме хората, които предлагате... От това, което казахте, следва и че не сме ви искали дялове, не сме искали порции, така че недейте да лъжете... Искали сме да знаем за кого гласуваме."

В сегашния си отговор на Трифонов съпредседателят на ДБ добавя: "Ако процесът на преоткриване на правилата на политическия живот от страна на ръководството на ИТН продължи в същото направление, може и да разберат и другите неща, които им казвахме: не може да се опитваш да налагаш диктат, особено ако имаш само 65 гласа; когато ти трябва подкрепа, трябва да си готов да даваш отчетност; плаващите мнозинства са рецепта за безотговорност и корупция; няма парламентаризъм, когато решенията се взимат от някой, който не е нито в парламента, нито пред медиите.. Остава това политическо съзряване да се случи навреме, за да не пропилеем и възможността за третия мандат…"

mediapool.bg